Blinken izrazio Lavrovu zabrinutost zbog situacije na granici Rusije i Ukrajine

© AP Photo / Saul LoebAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom o mogućnostima saradnje i zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Državni sekretar istakao je da Sjedinjene Američke Države traže stabilniji i predvidljiviji odnos sa Moskvom“, rekao je Prajs nakon dvočasovnog sastanka Blinkena i Lavrova na marginama Arktičkog saveta u Rejkjaviku.
Razgovarano je, između ostalog, i o predsedavanju Rusije Arktičkim savetom i značaju saradnje u regionu, precizirao je Prajs.
Blinken je, takođe, izrazio „duboku zabrinutost“ zbog ruskih vojnih vežbi oko Ukrajine, zdravlja zatvorenika Alekseja Navaljnog i „represija protiv opozicionih organizacija“, kao i mera protiv „Radija Sloboda/Slobodna Evropa“ (prepoznat kao strani agent u Rusiji), istakao je Prajs. Rusija je ranije odbacivala američke tvrdnje o ovim pitanjima.
On je objasnio da je Blinken „pokrenuo pitanje duboke zabrinutosti (SAD) zbog kontinuiranog raspoređivanja ruske vojske u i oko Ukrajine“.
Na pregovorima je dotaknuta i tema Sirije.
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Rejkjaviku - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Rejkjavik: Prvi sastanak Lavrova i Blinkena ─ kako prevazići neslaganja /video, foto/
„Državni sekretar je naglasio značaj obezbeđivanja humanitarnog pristupa narodu Sirije. Takođe su razgovarali o regionalnim pitanjima, uključujući traženje trajnog političkog rešenja sukoba između Jermenije i Azerbejdžana“, dodaje se u izjavi.
Dvojica diplomata razgovarala su i o oblastima u kojima su „oba naša naroda mogu imati koristi od kontinuirane i proširene saradnje, uključujući Avganistan, stratešku stabilnost, sprečavanje nuklearnih programa Irana i Severne Koreje“, navodi se u saopštenju.
„Državni sekretar i ministar spoljnih poslova obavezali su se da će nastaviti razgovore ubuduće“, zaključio je Prajs.
Sastanak je održan na marginama Arktičkog saveta, a nakon što je američki predsednik Džozef Bajden nedavno pozvao ruskog lidera Vladimira Putina da se sastanu na teritoriji neke evropske države.
Do susreta dvojice visokih zvaničnika došlo je u atmosferi izuzetno napetih odnosa između Rusije i Amerike.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala