Rejkjavik: Prvi sastanak Lavrova i Blinkena ─ kako prevazići neslaganja /video, foto/

© AP Photo / Saul LoebAmerički državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Rejkjaviku
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Rejkjaviku - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
U Rejkjaviku je održan sastanak ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. To je bio njihov prvi susret.
Ruski ministar je istakao da dve zemlje treba da utvrde kako će se razvijati njihovi odnosi, jer su neslaganja koja postoje velika.
„Lideri Rusije i Amerike treba da sarađuju u oblastima gde se naši interesi podudaraju, posebno kada je reč o strateškoj stabilnosti“, rekao je šef ruske diplomatije.
Moskva je, kako je istakao, spremna da razmotri sa Amerikom apsolutno sva pitanja ukoliko taj dijalog bude pošten.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„Ozbiljna razmimoilaženja postoje između nas u oceni međunarodne situacije, kao i po pitanju zadataka koje je potrebno rešiti kako bi se ona normalizovala. Naša pozicija je jednostavna – spremni smo da razmotrimo sva pitanja bez izuzetka ukoliko to bude na pošten način, na bazi činjenica i uzajamnog uvažavanja“, istakao je Lavrov.
Rusija je, takođe, spremna da raščisti ruševine koje su ostale posle prethodne američke administracije, dodao je Lavrov i istakao da veoma ceni to što američki državni sekretar pokušava da zauzme maksimalno diplomatski pristup.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Prema rečima Lavrova, najvažnije je nastojati da se maksimalno primenjuju diplomatske mogućnosti.
„Veoma cenim to što pokazujete upravi takav pristup“, rekao je Lavrov.
Pozvao je na normalizaciju rada diplomatskih predstavništava dve zemlje u Moskvi i Vašingtonu.

Blinken: Svet će biti bezbedniji ako se bude sarađivalo

Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu da rade u mnogim pravcima, uprkos postojanju razlika, a ako lideri zemalja budu sarađivali, svet će postati bezbedniji, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Prema našem mišljenju, ako lideri Rusije i SAD uspeju da rade zajedno i sarađuju, naši ljudi i ceo svet biće bezbednije mesto“, rekao je Blinken.
On je potvrdio stav nove američke administracije da Vašington traži „stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom“, ali i da postoje nesuglasice.
Blinken je istakao da će, ako Rusija bude delovala agresivno prema Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima, Vašington odgovoriti, ali „ne sa ciljem eskalacije i ne radi traženja sukoba“.
TELEGRAMMMM "{$url}"
On je podsetio da je američki predsednik Džozef Bajden izneo ovaj stav tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Američki zvaničnik takođe je rekao da su među zajedničkim interesima dveju zemalja borba protiv pandemije i klimatskih promena, nuklearni program Irana i Severne Koreje, kao i i Avganistan.
Govoreći o gasovodu „Severni tok 2“, Blinken je ponovio da će SAD nastaviti da se zalažu za obustavljanje izgradnje ovog gasovoda.
Blinken je potvrdio da su u izveštaju Stejt departmenta o „Severnom toku 2“ predložene sankcije protiv četiri broda, pet organizacija i jednog fizičkog lica.
„Nastavićemo da se protivimo završetku ovog projekta koji slabi energetsku bezbednost Evrope, Ukrajine, istočnog krila NATO-a i zemalja Evropske unije. Naš stav protiv ‘Severnog toka 2’ je nepokolebljiv“, istakao je američki državni sekretar.
Sastanak se održava na marginama Arktičkog saveta, a nakon što je američki predsednik Džozef Bajden nedavno pozvao ruskog lidera Vladimira Putina da se sastanu na teritoriji neke evropske države.
Do susreta dvojice visokih zvaničnika dolazi u atmosferi izuzetno napetih odnosa između Rusije i Amerike.
Za sastanak vlada veliko interesovanje medija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala