Biće po svetskim standardima: Prve doze „Sputnjik V“ vakcine sa Torlaka za 15 do 20 dana

© Sputnik / Lola Đorđević Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“
 Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi "Sputnjik V" vakcinu. Ministar bez portfelja Nenad Popović najavio je za RTS da bi prve količine sa "Torlaka" mogle da budu za 15-20 dana.
Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se proizvodi "Sputnjik V". Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi tu vakcinu.
Popović je rekao da je tim iz Srbije juče primio ceo tim instituta "Gamalej" na čelu sa direktorom i uručili sertifikat za proizvodnju "Sputnjik V" vakcine na "Torlaku".
Prema njegoim rečima, u prestižnom ruskom institutu je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kada se vakcina proizvodi u Rusiji.
"Odali su nam piznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno iuspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka", naveo je Popović i apelovao na građane da koriste ovu vakcinu.
Popović je najavio da će u narednih 10 do 15 dana krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a "Torlak" će imati 10 do 15 dana da iskoristi tu stupstancu.
Naveo je da bi za početak na "Torlaku" trebalo da proizvede oko 100.000 vakcina i da se prve doze mogu očekivati za 15 do 20 dana. "Vakcina sa "Torlaka" biće po svetskim standardima", naglasio je.
"Treba reći da su Vlada Srbije i predsednik odlučili da ulože u "Torlak" u 50 miliona evra  u najzahtevniju opremu. Da od sledeće godine proizvodimo ceo ciklus, da ne dobijamo supstancu iz Rusije. Torlak ima kadrove, decenije ulaganja u kadrove, su dali rezultat", zaključio je Popović.
Ponovio je da ovoga ne bi bilo da nije bilo dogovora između predsednika Vučića i Putina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala