Ovako se slavi povratak mladog Srbina iz Amerike /video, foto/

© Foto : FIBA basketballAleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski svečano je dočekan u Novom Sadu po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.
Pokuševski se vratio iz Amerike posle sezone provedene u Oklahoma Siti Tanderu, svoje prve u NBA ligi.
Po dolasku u Novi Sad, odnosno na Liman, imao je šta da vidi, pošto su ga dočekale komšije, prijatelji, rodbina...
​Odjekivala je pesma „Igraj i pobedi“, zapaljene su i baklje, a na kraju je Pokuševskom pokazan i mural koji je naslikan u njegovu čast.
Así recibían a Poku en su Serbia natal, luego de disputar su primera temporada en la NBA.

❤🇷🇸💙 pic.twitter.com/eHQ5ERZbpR
​Podsetimo, devetnaestogodišnji „srpski jednorog“ je minule sezone odigrao 45 utakmica i tokom njih imao prosek od 8,2 poena i 4,7 skokova, te je ostavio generalno izuzetno pozitivan utisak na čelnike Tandera, koji naredne godine od Pokua očekuju veliki napredak.
Oklahoma je završila daleko od plej-ofa, pa je Pokuševski dobio priliku da odmori do (verovatnog) reprezentativnog poziva pred kvalifikacije za Olimpijske igre.
View this post on Instagram

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Ko je Aleksej Pokuševski?

Pokuševski je, inače, rođen u Beogradu, ali je odrastao u Novom Sadu, gde je napravio prve košarkaške korake igrajući za Kadet, NS Stars i Vojvodinu.
Odlučio je da se 2015. godine preseli u Pirej i pređe u mlađe kategorije evropskog giganta Olimpijakosa, da bi 2017. bio deo i čuvenog Džordanovog košarkaškog kampa.
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Evropa nije bila mesto gde je mogao da poraste „srpski jednorog“
Bio je deo kampa Košarka bez granica 2018. u Beogadu, da bi godinu dana kasnije dobio poziv za NBA Ol-star Košarka bez granica kampu u Šarlotu, na kojem se nije pojavio jer mu je odbijen zahtev za vizu.
Sa 17 godina i 83 dana je 19. marta 2019. debitovao u Evroligi protiv Bajern Minhena, čime je postao najmlađi igrač u istoriji Olimpijakosa koji je dobio priliku na utakmici elitnog takmičenja, zamenivši iskusnog Jorgosa Printezisa, koji je do tog trenutka držao rekord najmlađeg debitanta crveno-belih sa 17 godina i 229 dana.
Izabran je na NBA draftu kao 17. pik 2020. godine od strane Minesota Timbervulvsa. Bio je najmlađi draft-pik te godine, a dva dana kasnije je trejdovan u Oklahomu.
Meč koji je obeležio prvu sezonu u SAD je odigrao 14. marta protiv Memfisa, kada je imao 23 poena, deset skokova i četiri asistencije, čime je postao treći ruki u istoriji Tandera (iza Rasela Vestbruka i Darijusa Bejzlija), koji je imao dabl-dabl od 20+ poena i 10+ skokova.
Sa 19 godina i 78 dana postao je najmlađi igrač u istoriji franšize koji je postigao preko 20 poena, dok je, takođe, postao najmlađi igrač u istoriji cele lige sa utakmicom od 20+ poena, 10+skokova i 5+ trojki.
Pokuševski je postao i drugi najmlađi igrač koji je postigao pet trojki u jednoj utakmici, iza samo Lebrona Džejmsa iz 2004. godine, dok je u svojoj ruki sezoni postigao više trojki nego što je to u istoj učinio legendarni Kobi Brajant.
Američki principi padaju pred srpskim genijem
Kralj sa deset metara srušio Voriorse, kraj za „ludog Srbina“ /video/
Meč sezone – Zvezda slavi momka iz Knina i povratak iz „mrtvih“! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala