Evropa nije bila mesto gde je mogao da poraste „srpski jednorog“

© Foto : FIBA basketballAleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski izazvao je burne reakcije posle najbolje partije u karijeri i neminovno postavljanje pitanja, zašto Evropa nije mogla da dočeka pun razvoj njegovog talenta?

Pokuševski je u pobedi Oklahome nad Memfisom učestvovao sa 23 poena, deset skokova četiri asistencije i po jednom ukradenom loptom i blokadom.

Srpski „jednorog“ je postao najmlađi igrač u istoriji NBA lige koji je na jednom meču imao 20 ili više poena, deset ili više skokova i pet ili više trojki.

Oklahoma od početka sezone relativno često daje priliku Pokuševskom, što nije bio slučaj prethodne sezone kada je devetnaestogodišnji Beograđanin igrao za Olimpijakos u Evropi.

​On je prethodne godine na evroligaškom parketu proveo nešto više od jednog minuta za celu sezonu, što je mnoge nateralo da se zapitaju – zašto?

„Dakle, ovaj momak nije igrao u Olimpijakosu... Da li sada verujete u to koliko je teško igrati u Evropi?“, naveo je kanadsko-američki košarkaš Kajl Vilčer, koji je pre nekoliko godina bio deo Olimpijakosa.

Prema mišljenju određeno dela javnosti nejasno je kako jedna ekipa iz najjače košarkaške lige na planeti daje mnogo više prilike igraču kao što je Pokuševski, nego što je to slučaj sa klubom iz Grčke i sličnima.

Iako na prvi pogled ova teorija ima smisla, ona pada u vodu kada se uzme u obzir nekoliko faktora.

„Mnogo faktora ovde ulazi u obzir da bi neko uspeo, a to su treneri, koji veterani igraju koje pozicije i mnogo toga drugog. Mnogo mi je drago zbog Pokua“, dodao je Vilčer.

Pored navedenih razloga postoji i razlika u sistemima. U Evropi, a pogotovo u Evroligi, sve ekipe nalaze se u situaciji u kojoj moraju da konstantno, odnosno što više pobeđuju.

Ukoliko igrač šutne 2/11 i ekipa izgubi zbog toga – kao što je bio slučaj sa Pokuševskim samo veče pre istorijski dobre partije – navijači će se obrušiti na njega i trenera, a uloga će mu gotovo sigurno biti umanjena.

Nikola Jokić i Majkl Meloun - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Jokiću ponos ne dozvoljava da izneveri Srbe

Prednost koju ima određen deo NBA ekipa je ta što one otvoreno „tankuju“, odnosno uopšte ne mare na to da li će pobediti ili izgubiti, sve po cenu razvijanja mladih igrača, kao što je Pokuševski.

Mladi srpski košarkaš u poslednje četiri utakmice igra nešto više od 30 minuta po meču i taj trend bi trebalo da se nastavi i u većem delu ostatka sezone.

Ono što je dobro za njega je to što čelnike Tandera neće mnogo zanimati njegove loše utakmice, pa će priliku nastaviti da dobija zajedno sa ostalim projektima za budućnost kao što su Šej Gildžus-Aleksander, Teo Maledon, Ajzea Robi, Darijus Bejzli, a od naredne sezone, najverovatnije, i još jedan Srbin – Vasilije Micić.

Mlada zvezda srpske košarke za Sputnjik: Izlazimo na zagrevanje i zove me – Jokić!

Ko je dočekao Srbe u NBA i naučio ih kako da se što pre adaptiraju? /video/

Amerika nije za sve obećana zemlja – bivši junior Partizana za Sputnjik otkriva šta je ključ uspeha

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala