Zemlje Kvinte traže od kosovske Vlade da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o manastiru Dečani

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, izdali su zajedničko saopštenje u kome traže od kosovske Vlade da ispoštuje odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.
U saopštenju, koji je američka ambasada na Kosovu objavila na Tviteru, se kaže da je 22. marta imenovana nova Vlada sa snažnim mandatom da sprovede reforme i poštovanje vladavine prava.
"Jedan od ključnih testova njene rešenosti biće primena odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o registraciji zemljišta manastira Dečani. Poštovanje vladavine zakona obaveza je svih vlada. Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država snažno podstiču Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja nastavi sa zakonitom registracijom u skladu sa odlukom Ustavnog suda", kaže se u saopštenju.
​U saopštenju Eparhije raško-prizrenske, koje je tokom dana dostavljeno medijima, se navodi da je "dana 20. maja 2016.godine, Ustavni sud Kosova, nakon 16 godina dugog sudskog procesa koji je prošao sve sudske instance, konačno završio spor oko 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani, potvrdivši odluku Vrhovnog suda da pomenuta zemlja pripada manastiru Visoki Dečani".
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala