Eparhija raško prizrenska: Priština nam ne vraća zemlju pet godina, ne učestvujemo više u sastancima

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Dečani na KiM
Manastir Dečani na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kom navodi da „kosovske institucije ne poštuju sopstvene odluke i zakone", jer i nakon pet godina nije sprovedena u delo odluka Ustavnog suda kojom se 24 hektara vraćaju manastiru. Eparhija je saopštila da neće više učestvovati u sastancima sa lokalnim institucijama, sve dok se odluka ne sprovede.
U saopštenju se navodi da je „20. maja 2016. godine, Ustavni sud Kosova, nakon 16 godina dugog sudskog procesa koji je prošao sve sudske instance, konačno završio spor oko 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani, potvrdivši odluku Vrhovnog suda da pomenuta zemlja pripada manastiru Visoki Dečani“.
„Iako je reč o odluci koja je završna i koju su kosovske institucije katastra dužne da primene po zakonu, već je pet godina kako se to nije dogodilo. Manastir je odmah posle odluke pismeno tražio od opštine Dečani i katastra da se odluka sprovede u delo i zemlja uknjiži u katastru, ali taj zahtev je ignorisan“, navodi Eparhija.
Kako se dodaje u saopštenju, u junu 2019. godine, Ustavni sud se obratio manastiru Visoki Dečani, nakon njegove žalbe zbog neizvršavanja odluke, i saopštio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na Kosovu i da su odluke Ustavnog suda objavljene u Službenom glasniku, te da to obavezuje sve strane u procesu.
​„Iako se manastir u međuvremenu obratio i Centralnom katastru u Prištini, odluka nije izvršena. Prošle godine, uz puni nadzor misije OEBS-a na KiM, ponovljena je procedura zahteva za upis zemlje po odluci Ustavnog suda i pred lokalnim i pred Centralnim katastrom, i u oba slučaja zahtev manastira je ignorisan“, navodi Eparhija i podseća da je američki Stejt department, u svojim izveštajima za 2019. i 2020. godinu o verskim pravima, stalno pominjao ovaj problem ističući da niko nije odgovarao pred zakonom zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda.
„Na osnovu svega ovoga jasno je da je reč o namernoj opstrukciji kosovskih institucija i na centralnom i na lokalnom nivou, a pod uticajem formalnih i neformalnih centara moći kosovskih Albanaca koji su očigledno rešeni da se odluka nikada ne sprovede“, dodaje Eparhija, navodeći da su „institucije u rukama pojedinaca koji kroje pravdu mimo Vrhovnog i Ustavnog suda i zakona i da međunarodni predstavnici jednostavno do sada nisu našli načina kako da kosovske institucije prinude da poštuju odluku sopstvenih najviših pravosudnih institucija i vladavinu prava“.
Eparhija saopštava da je nedavno ministar za prostorno planiranje u vladi Aljbina Kurtija Liburn Aliu rekao da je izgradnja puta „Dečani-Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve opasan presedan i da je izričito protiv gradnje zaobilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira“.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Novi udar iz Prištine na Dečane: Traže skidanje manastira sa liste najugroženijih u Evropi
Kako podsećaju, u novembru 2020. godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske (SPC), a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno prihvatili odluku Saveta za nadgledanje zaštićenih zona kojom je predviđeno da put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu, te je odlučeno da se radi zaobilaznica oko zaštićene zone. To podrazumeva i da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni, uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ, sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica, što znači da je svaki rad na lokalnim putevima bez odgovarajućih radova na zaobilaznici oko zaštićene zone nezakonit.
„Svojim stavom novi ministar za prostorno planiranje je praktično odbacio odluku Komisije i time pozvao na kršenje zakona, favorizujući gradnju magistralnog (tranzitnog) međunarodnog puta za Crnu Goru kroz zaštićenu zonu“, saopštava Eparhija.
Oba ova slučaja izašla su u javnost ponovo upravo u trenutku kada su kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove u svom pismu organizaciji Europa Nostra izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu.
„Kako se može videti, kosovske vlasti ne samo da ne poštuju sopstvene sudske odluke, zakone, institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, nego i otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC koji je samo završna faza pritisaka koji su još od 1999. godine počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture“, navodi se, između ostalog, u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.
Eparhija dodaje da „dok se ne izvrši odluka Ustavnog suda Kosova i ne upišu u katastarsku listu manastira 24 hektara zemlje po presudi, predstavnici Eparhije neće biti u mogućnosti da učestvuju u sastancima sa predstavnicima lokalnih institucija niti Komisije za primenu specijalnih zaštićenih zona.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala