Novi udar iz Prištine na Dečane: Traže skidanje manastira sa liste najugroženijih u Evropi

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju „Evropa nostra“ da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.
Oni su u pismu izvršnom predsedniku „Evropa nostra“ Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona „nepravedna i doneta pod političkim uticajem“, preneo je Tanjug.
„Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’“, navodi se u pismu.
Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i „izbliza vidi“ u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Kancelarija za KiM: Priština prikriva istinu o Dečanima
Oni tvrde da je „Evropa nostra“, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, „zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama“.
„Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima“, poručuje se u pismu, , a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.
Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala