Jokić ruši stare američke zakone /video/

© Foto : FIBASrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
„Nikola Jokić deluje sporo i nespretno, a uskoro će biti proglašen za najkorisnijeg košarkaša (MVP) NBA. Njegov stil igre ruši stare američke zakone“. Ovako kreće tekst nemačkog novinara Tama Blumberga na portalu „Cajt onlajn“ posvećen srpskom košarkašu.
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Nikola Jokić – prvi Srbin u „svemiru“
Nikola Jokić igra sezonu iz snova, mnogi će reći da ima jednu od najboljih ofanzivnih godina u istoriji, te mediji širom sveta pišu o momku koji ruši sva pravila i zakone.
„Srbin koji menja pravila“, glasi naslov teksta na nemačkom „Cajtu“ u kom se novinar Tamo Blumberg bavi srpskim košarkašem i njegovim atipičnim stilom igre koji sve, samo ne američki.
U Sjedinjenim Američkim Državama navijači su vezuju sa igrače koji su eksplozivni, skočni, brzi, koji snažno zakucavaju i koji su van terena veoma aktivni na društvenim mrežama.
Jokić je sve suprotno od toga.
„Kada se Jokić prvi put pojavio na trening kampu 2015. godine, tadašnjem saigraču Kenetu Faridu rekao je: 'Ovo nije za mene'. Kondicioni trener bio je užasnut činjenicom da Nikola ne može da izdrži više od 30 sekundi radeći vežbe snage“, piše nemački portal.
„Šest godina od dolaska u Ameriku, Nikola Jokić je veliki kandidat da ponese nagradu za MVP“, dodaje se.
Tamo Blumberg navodi kako je Jokić morao da radi izuzetno naporno kako bi uopšte dobio priliku da zaigra, a potom i da bude ovo što danas jeste – budući MVP. Takođe, Blumberg je kratko uporedio dvostrukog aktuelnog MVP-ija Janisa Adetokumba i srpskog košarkaša, napisavši kako njih dvojica nemaju, u igri, gotovo ništa zajedničko.
„Janis će uzeti loptu, napraviti tri koraka od centra igrališta do reketa i poentirati, kao da se radi Marvelovom filmu, a ne košarci. Sa druge strane, Jokić nekada izgleda jako nespretno kada trči, zapitate se da li uopšte može da skoči?“, navodi se.

Jokić – kao šahista

„Jokić igra drugačiju košarku od drugih. Možda su oni brži na terenu od njega, ali je on mentalno uvek korak ispred. Deli asistencije saigračima iako u tom trenutku oni nisu u poziciji da postignu koš, ali biće čim im lopta dođe u ruke. Nikola Nestorović, srpski šahista, uporedio je Nikolu sa njegovom igrom: 'Mi (šahisti) nekada vidimo nekoliko poteza unapred, a ako Jokić pošalje pas tamo gde nije niko – to vam je šahovski potez“, piše Blumberg.
Nemački novinar napisao je upravo ono što ste pre nekoliko meseci mogli da čitate na Sputnjiku u temi: Nikola Jokić – košarkaški Anatolij Karpov.
U tom tekstu podsetilo smo na izjavu legendarnog Kobija Brajanta, koji je na vrhuncu forme mogao da vidi pet do šest poteza unapred. Isti slučaj je i sa Jokićem koji je u više navrata to demonstrirao na parketu.
View this post on Instagram
A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)
„Cajt onlajn“ podseća na čuvenu izjavu srpskog košarkaša kada su ga mediji pitali kako uvek deluje smireno: „Strpljiv sam jer ne mogu da trčim brzo. To mi je jedina opcija“.
„Ovaj samoironični ugovor donosi mu simpatije, ali u srži izjave je suština. Da bi dominirao u današnjem svetu, u kom košarkaši zakucavaju preko automobila i saigrača, moraš da igraš drugačije onoga što je uobičajeno u Americi“, zaključuje tekst Tamo Blumberg.
Zaista je tako, Jokić je sve suprotno od onoga na šta su Amerikanci navikli i, uostalom, vole, te nije ni čudo što pojedini NBA analitičari ne mogu da se pomire da će momak iz Srbije biti MVP.
Turska izdala nalog za hapšenje – Kanter zapalio papir i obratio se Erdoganu na grčkom /foto, video/
Srpska zastava vijori se Amerikom: „Svuda i uvek, Srbi su tu zbog jednog čoveka“ /foto/
Jokić deli Ameriku: „To što pričaš je ludost“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala