Nikola Jokić – prvi Srbin u „svemiru“

© AP Photo / David ZalubowskiSrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
„Dame i gospodo, lebdimo u svemiru“. Ovom rečenicom Den Devin, novinar uglednog portala Ringer, započinje deo posvećen Nikoli Jokiću u kolumni – „Najboljih 25 košarkaša u NBA“.
Devin je zajedno sa kolegama Kevinom O'Konorom, Robom Mahonijem i Kajlom Menom objavio listu dvadeset i pet najboljih košarkaša na svetu i na prvom mestu je niko drugi nego – Nikola Jokić.
Jokić je dobio prednost u odnosu na Lebrona Džejmsa, Džoela Embida, Stefa Karija i mnoge druge zvezde najjače lige na svetu.
„Ova slika je precizna vizualizacija koliko se Jokić odvojio od ostalih košarkaša u nekoliko naprednih kategorija, čime je napravio najteži mogući skok u sportu – od Ol-star košarkaša do glavnog kandidata za MVP-ija“, piše Devin u nastavku teksta, nakon što je spomenuo da se Jokić nalazi u nekom svom univerzumu.
Pogledajte grafiku.
​Nikola Jokić igra ofanzivno jednu od najboljih sezona u istoriji NBA lige, pošto za 35 minuta na terenu prosečno beleži 26,3 poena, 10,9 skokova i 8,5 asistencija, uz 1,4 ukradene lopte po meču i neverovatne procente – 56,4 odsto iz igre, 40,9 van linije 7,24 i 86 odsto sa linije za slobodna bacanja.
„Dvadesetšestogodišnjak iskoristio je Denverove sjajne partije u 'bablu' kao odskočnu dasku. U sezonu je ušao u najboljem mogućem fizičkom stanju i sve to je dovelo do toga da igra ofanzivno jednu od najboljih sezona u NBA istoriji. To nije hiperbola, Jokić diriguje napadom poput Medžika Džonsona, Lebrona Džejmsa i Džejmsa Hardena. A, podsećamo vas da je u pitanju centar visok 213 centimetara od 120 kilograma“, napisao je Devin.
U nastavku teksta američki novinar piše kako je Jokić u jednoj sezoni uspeo da sklopi ono najbolje od Dirka Novickog i Arvidasa Sabonisa, i da nijedan košarkaš ove sezone ne igra bolje od srpskog centra.
Za kraj: Ako saberemo poene, asistencije i „blok“ asistencije (napredna kategorija), Jokić kreira čak 58 poena u proseku ove sezone – pet više od drugoplasiranog. Jedini košarkaši koji imaju 50 ili više poena su Harden (53), Dončić (52), Sabonis (51), Vestbruk (51) i Adetokumbo (51).
​Svi ljubitelji košarke prisustvuju nestvarnoj sezoni momka iz Sombora i jasno je da će na kraju sezone biti izabran za najkorisnijeg košarkaša takmičarske godine 2020/2021 (MVP).
Od Jokićeve dominacije i trener profitira
„Da li sam luda?“ – mediji grme, sudije žestoko oštetile Denver?! /video/
Denveru malo Jokićevih 32 poena – drama pripala Lejkersima! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala