Nemački medij: Zapad tiho kopira „kineski model“, a niko to ne primećuje

© AFP 2023 / PETER PARKSDžo bajden i Si Đinping
Džo bajden i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Zapadne zemlje prolaze kroz tihe institucionalne promene povećavajući učešće vlade na tržištu, navodi se u tekstu nemačkog nedeljnika „Fokus“ sa naslovom „Tiha promena sistema: Kopiramo kineski kapitalizam, ali to retko ko primećuje“.
U tekstu se navodi da iza toga stoji činjenica koja uznemirava Zapad - „Kina je pejsmejker našeg doba, a mi sledimo Kinu u novom obliku državnog kapitalizma“.
„U institucionalnoj konkurenciji (sa Kinom) Zapad nije odbacio kineski model, već je odgovorio državnim kapitalizmom“, dodaje se u tekstu u kom je navedeno i pet karakteristika.
Prvo, monetarni sistem centralne banke u Kini ne samo da daje podsticaj realnoj ekonomiji, već i gura dodatni kapital u tržišni ciklus s neviđenom snagom. To može, ne samo da stimuliše ekonomiju, nego i da proširi obim.
Drugo, Zapad menja svoj imidž države blagostanja: penzije, dugotrajna nega, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti više se ne uzimaju zdravo za gotovo kao državna davanja, već kao oblik uzajamnog osiguranja.
Treće, država postaje pokretačka snaga u borbi protiv klimatskih promena, u razvoju električnih vozila i procesu digitalizacije. 
Primanje novca-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
„SAD dovele svet na ivicu haosa i bede“: Hoće li Rusija, Kina, Turska i Iran uvesti novu valutu
Četvrto, država ne samo da formuliše zakone i propise za preduzeća, već takođe igra sve veću ulogu i na polju učešća. Na primer, američki predsednik Džo Bajden pokrenuo je najveći infrastrukturni i obrazovni program u istoriji da bi se takmičio sa Kinom. Ove godine očekuje se da će američki državni dug (odnos prema BDP-u) dostići 133,64 odsto, preneo je Kineski internacionalni radio.
Peto su „Tihe institucionalne promene: Zapad radi isto što i Kina“. Tajni primer ove tihe promene sistema je „kineski model“ koji impresionira visokim stopama rasta i ubrzanim tempom inovacija, navedeno je u tekstu nemačkog nedeljnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala