Nariškin: Sankcije bi mogle pretvoriti averziju Rusa prema Zapadu u mržnju

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Evropske unije
Zastave Rusije i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Rusija sankcije Zapada doživljava kao nezakonite i ponekad neprijateljske akcije, kod građana Rusije bi averzija prema zapadnoj politici mogla da se pretvori u mržnju, to se mora izbeći, smatra direktor ruske spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.
„Mi ih (sankcije) doživljavamo kao nezakonite, prilično agresivne, a ponekad čak i kao neprijateljske akcije. Te sankcije, naravno, utiču na svest stanovništva, običnih građana, Rusa. Ali kako rade? Prvo, svaka pretnja ujedinjuje naciju. Naši građani shvataju da je to pretnja“, objasnio je Nariškin.
„Drugo, iz godine u godinu primećujemo da građani Rusije osećaju sve veću averziju za zapadnu politiku prema Rusiji. Ovaj porast je veoma značajan. I bilo bi vrlo loše kada bi ta averzija prerasla u mržnju. Toga se treba paziti“, rekao je Nariškin u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Lavrov: Zapad uvodi totalitarizam u međunarodne odnose
Prema njegovim rečima, sve ovo može da dovede do „negativnih posledica i značajne komplikacije međunarodne situacije, što će nesumnjivo uticati i na opšti nivo bezbednosti i nivo strateške stabilnosti“.
„Rusija će strogo i dosledno braniti svoje nacionalne interese, ali u okviru međunarodnog prava“, naglasio je Nariškin.
Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se nakon događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Osim toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade, što je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih kontramerama Kremlja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala