Lavrov: Zapad uvodi totalitarizam u međunarodne odnose

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da zapadne zemlje, SAD i EU, u pokušaju da drugima nametnu svoje stavove uvode totalitarizam u međunarodne odnose.
„Frapantno je to što se zapadne zemlje, otvoreno podrivajući međunarodno pravo, ne ustežu da tvrde da glavni zadatak svetske politike treba da bude kako onemogućiti pokušaje Rusije i Kine da promene poredak zasnovan na pravilima. Upravo takve izjave mogle su se čuti na nedavnom sastanku G7 u Londonu. Drugim rečima, već se dogodila zamena teza. Zapad više ne brine zbog normi međunarodnog prava i sada od svih traži da ispunjavaju njihova pravila i da poštuju poredak koji su oni uspostavili“, rekao je Lavrov na on-lajn sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj međunarodnim odnosima i ulozi UN.
Lavrov je rekao da Moskva smatra da su nedopustivi ti pokušaji uvođenja totalitarizma od strane SAD i EU koje na međunarodnoj sceni odbacuju sve principe demokratije i multilateralizma.
Prema njegovim rečima, vodeće zemlje Zapada pokušavaju da proces stvaranja policentričnog sveta vrate unazad.
„U tom cilju se promoviše koncepcija tzv. ‘poretka zasnovanog na pravilima’, koncepcija koja je osmišljena kao podmetanje umesto međunarodnog prava“, naveo je on i dodao da se pravila definišu iza zatvorenih vrata a onda se nameću svima ostalima.
Smatramo da su takvi postupci kojima se zaobilaze UN štetni i da su usmereni na uzurpiranje procesa donošenja odluka koje bi trebalo globalno da se primenjuju, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, jedan od primera uvođenja metode diktata predstavlja praksa Zapada u vezi sa jednostranim nezakonitim sankcijama koje se uvode bez bilo kakvih međunarodno-pravnih osnova.
„U uslovima pandemije takve restrikcije dramatično umanjuju mogućnosti čitavog niza zemalja u razvoju da se bore protiv širenja infekcije“, konstatovao je ruski ministar.
Lavrov je pozvao sve zemlje da poštuju ciljeve i principe Povelje UN, da se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da odustanu od pretnji silom, kao i od njene primene.
„Rusija poziva sve države da kada grade svoju spoljnopolitičku poziciju bezuslovno slede ciljeve i principe iz Povelje UN, obezbeđujući poštovanje suverene jednakosti zemalja, nemešanje u njihove unutrašnje stvari, rešavanje sporova političko-diplomatskim sredstvima, odustajanje od pretnji silom i njene primene“, rekao je Lavrov na sednici.
Dodao je i da Rusija računa na održavanje samita „petorke“ Saveta bezbednosti čim se za to steknu epidemiološki uslovi.
Lavrov je istakao da su stalne članice SB UN pozvane da igraju ključnu ulogu u pokretanju otvorenog dijaloga u vezi sa najaktuelnijim problemima.
Inicijativu za održavanje ovog samita pokrenuo je ruski predsednik Vladimir Putin.
Lavrov je nedavno dao opširan intervju za Sputnjik, u kom je govorio o odnosima sa Zapadom, spisku „neprijateljskih“ zemalja, nezakonitim antiruskim sankcijama...
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala