Vulin: Očekujemo podršku Rusije, u suprotnom će doći do egzodusa Srba sa Kosova

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Povlačenje Kfora i Umnika sa Kosova i Metohije nije moguće bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, jer bi to značilo kršenje Rezolucije 1244, i vodilo egzodusu Srba a veto Rusije i Kine je jedino rešenje, izjavio je za Sputnjik ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.
Vulin, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Moskvi, Rusiji je preneo poruku Beograda da je za Srbiju neprihvatljiva promena mandata Kfora i Umnika, i izrazio je nadu da će Rusija i druge zemlje pružiti podršku Srbiji.
Vulin je naglasio da je „Rusija, pre svega, promoter međunarodnog prava, pa samim tim i zaštitnik legitimnog prava Srbije na prostor Kosova i Metohije i poštovanja Rezolucije 1244“.
„U Rezoluciji 1244 jasno se kaže ko je sila koja se nalazi na prostoru KiM – to je Kfor, a politička sila je – Umnik. To ne može da se promeni, to ne može da nestane“, rekao je Vulin, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora i Umnika sa KiM“.
Vulin je rekao da je to bila i jedna od tema razgovora u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.
„Imao sam priliku da tu poruku prenesem i gospodinu Patruševu i da kažem da je za nas neprihvatljiva promena mandata Kfora i Umnika. Mi sa velikom zahvalnošću i nadom očekujemo nastavak podrške Rusije upravo kada je ova politika u pitanju. Povlačenje KFOR-a ili umanjivanje Umnika bi srednjoročno vodilo egzodusu Srba“, upozorio je Vulin.
Ministar je naglasio da je to „katastrofa o kojoj ne želi ni da razmišlja“, a da će se Srbija boriti do kraja i da neće dozvoliti da do te promene dođe.
„Srbi imaju ograničeno, ali, ipak, imaju poverenja u Kfor i Umnik i to je sva međunarodna zajednica kojoj veruju. Nestankom Kfor i Unmika nisam siguran koliko bi Srbi bili u stanju da još izdrže na tim prostorima, a to je katastrofa o kojoj neću ni da razmišljam. Dakle, borićemo se do kraja i nećemo dozvoliti promenu. Očekujemo podršku i Rusije i Kine i svih zemalja koje drže do međunarodnog prava“, naglasio je Vulin.
Govoreći o doslednoj i principijelnoj podršci koju Moskva pruža Srbiji u međunarodnim institucijama, ministar je podsetio i da je Rusija blokirala usvajanje Rezolucije o Srebrenici i time sprečila da nas proglase genocidnim narodom.
„Na molbu predsednika Vučića, 2015. godine, predsednik Putin je stavio veto u Savetu bezbednosti i naša deca neće učiti u istoriji da su pripadnici jedinog naroda u istoriji civilizacije koji je optužen i osuđen za genocid. Posle dva svetska rata, koja nisu izazvali, u kojima su pobedili, Srbe su hteli da proglase genocidnim narodom, a  oni koji su izazvali dva svetska rata i ubili u Drugom svetskom ratu preko 50 miliona ljudi, a u Prvom preko 20 miliona, treba da nam sude, onda vidite kolika je važnost toga što je uradio predsednik Putin, što nije dozvolio da istorija bude tako odvratna prema Srbima“, rekao je Vulin.
O nasilju radikalnih Albanaca nad srpskim stanovništvom i svetinjama na Kosovu govorila i je i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala