Milijarde razloga zbog kojih Britanci nisu želeli novac iz Amerike

© AFP 2023 / CATHERINE IVILLLopta iz Premijer lige
Lopta iz Premijer lige - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Veliku buru su pre nekoliko nedelja podigli engleski fudbalski timovi koji su odbili da učestvuju u „separatističkom“ projektu Superlige, koju su inicirali bogati klubovi Evrope, ali – oni imaju milijarde razloga za to.
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Ruska revolucija je spasla Evropu – uz poslednji pozdrav iz Moskve
Engleska Premijer liga je primer za sva ostala fudbalska takmičenja kada se govori o načinu organizacije, finansiranju i ustrojstvu pravila.
Osnivanje Premijer lige 1992. godine je otvorilo novo poglavlje u kolevci fudbala, a ono iz godine u godinu dobija utemeljenje koje teško da će biti dostižno za konkurente na evropskom tlu.
Premijer liga je u sredu potpisala produžetak ugovora o prodaji prava na televizijske prenose utakmica u vrednosti od 4,5 milijardi funti, za period od tri godine.
Dogovor je postignut sa sistemima Skaj sport, BT sport i Amazon prajm, a odlukom Vlade Velike Britanije takav sporazum je moguć, iako su drugi servisi, poput DAZN, negodovali jer nije bilo javnog nadmetanja za kupovinu prava prenosa mečeva.
Džej Pi Morgan Čejs - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Američki novac u misiji razaranja fudbalske Evrope
Dogovori o pravima za prenos mečeva se dosad nisu sklapali tokom sezona, ali je Premijer liga napravila izuzetak kako bi omogućila klubovima da mogu da računaju na stabilan priliv novca u vremenu pandemijskih okolnosti.
To je i najveći razlog zašto su britanski klubovi odustali od Superlige, kojoj su ostali verni klubovi iz Španije i Italije.
Podsetimo, taj projekat je trebalo da bude finansiran američkim novcem, iz finansijske kompanije Džej Pi Morgan Čejs, ali – Britancima taj novac nije neophodan, kao što je to slučaj sa španskim i italijanskim klubovima koji grcaju u dugovima i nemaju način da zapuše sve svoje rupe.
Da li je u sukobu Superlige i UEFA pobedilo samo manje zlo u Miljanovom korneru analizirali su Gorčin Stojanović i Zoran Avramović:
► „Četiri godine sam nesrećan, u Zvezdu bih došao zbog navijača“
► Kovačević za Sputnjik o novom srpskom čudu: On i Riberi kao nekada Nihat i ja
► Apel Borisu Džonsonu: Uradite sve, zaustavite ubijanje nevinih!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala