Američki novac u misiji razaranja fudbalske Evrope

© AFP 2023 / STAN HONDADžej Pi Morgan Čejs
Džej Pi Morgan Čejs - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Fudbalska Evropa se suočava sa najvećom krizom u svojoj istoriji, grupa bogatih klubova je odlučila da okrene leđa UEFA i da kreira Superligu, novo elitno takmičenje koje direktno ugrožava postojanje renomirane Lige šampiona, a iza koga stoji američki kapital, kroz finansijsku korporaciju Džej Pi Morgan Čejs.
Zvezdan Terzić - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
„Zvezda je protiv, taj sistem vodi amerikanizaciji sporta“

Ideju o grupisanju bogatih klubova još prošle godine su izneli Real Madrid i Juventus, a njima se pridružilo još deset klubova.

Razlog svega je – novac, ekonomska kriza koja je nastala zbog pandemijskih okolnosti je žestoko uzdrmala bogate klubove i navela ih na razmišljanje o samostalnom organizovanju, bez posredništva UEFA.

„Plan Superlige predviđa da učesnici dobiju više od 300 miliona evra, uz mogućnost da osvoje nagradu veću od 200 miliona, za osvajanje takmičenja“, objavljeno je krajem januara ove godine, ali je cela ideja delovala daleko od realizacije.

Međutim...

Budžet od 5,25 milijardi evra je privukao najveće klubove, koji svojim postojanjem generišu ogroman novac, ali i ogromne troškove, a zanimljivost je da je jedan od pokrovitelja projekta i američka finansijska korporacija Džej Pi Morgan Čejs.

Potvrda toga je stigla agenciji Rojters, od portparola korporacije, uključene u desetine kontroverznih finansijskih slučajeva.

Podsetimo, od 2009. godine korporacija je platila čak 30 milijardi dolara na kazne i izgubljene tužbe, a osnovana je 2000. godine, kada su se udružile banka Kemikal, kompanija Džej Pi Morgan, banka Čejs i kompanija Menhetn.

Američki uticaj na najveću krizu u istoriji evropskog fudbala potvrđuje i izjava Džoela Glejzera, člana porodice koja je vlasnik slavnog Mančester junajteda.

„Spajanjem najvećih klubova sveta i igrača, Superliga će otvoriti novo poglavlje evropskog fudbala, omogućivši takmičenje svetske klase koje će imati i uvećanu finansijsku podršku na širem polju“, naveo je Glejzer.

Sasvim je sigurno da će bogati zaraditi još više, a u svemu se postavljaju pitanja – šta će oni koji bi možda nekada želeli da budu bogati, odnosno kako će najava UEFA i FIFA da će suspendovati sve igrače koji nastupe u Superligi uticati na već poljuljane sisteme u kojima se organizuju Evropsko prvenstvo i Mundijal.

► Da li je „revolucija“ rešenje za uzdrmane velikane?

► Zemljotres u fudbalskoj Evropi – bogati najavili Superligu, UEFA prekinula Ligu šampiona!

► „Ako smo mi krivi, idemo u zatvor, ako nismo – onda će nalogodavci, sledeća instanca je Strazbur“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala