Novi ruski detektor za pet sekundi otkriva biološku pretnju

© RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaDetektor-BIO – ruski aparat koji otkriva prisustvo korone u vazduhu
Detektor-BIO – ruski aparat koji otkriva prisustvo korone u vazduhu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Detektor „Segment Gama“, koji za pet sekundi može da otkrije eksplozivna sredstava i opasne hemijske materije, razvijen je u holdingu „Švabe“ (deo „Rosteha“), saopšteno je u pres službi državne korporacije.
„Segment Gama“ neprekidno vrši kontrolu vazduha na prisustvo eksplozivnih sredstava, opasnih hemijskih i bioloških agenasa i može za pet sekundi da detektuje pretnju“, navodi se u saopštenju.
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2020
Ruski uređaj „Triger-BIO“ superosetljiv na viruse
Predstavljen je i prototip. 
Prema rečima izvršnog direktora „Rosteha“ Olega Jevtušenka, novi kompleks se može koristiti na železničkim stanicama, aerodromima, u metroima, tržnim centrima, bioskopima, koncertima i muzejima.
„Segment Gama“ veoma efikasno otkriva eksplozivna sredstava, opasne hemijske i biološke agense sa preciznošću od 99,8 procenata.
Ranije je holding „Švabe“ predstavio aparate „Detektor-BIO“ i „Efir-BIO“, koji u vazduhu otkrivaju toksine, bakterije i viruse, uključujući i kovid.
Detektor je razvijen u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i Institutom za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije nauka u okviru federalnog programa „Nacionalni sistem hemijske i biološke bezbednosti Rusije“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala