Ruski uređaj „Triger-BIO“ superosetljiv na viruse

CC0 / unsplash / Laboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici napravili su detektor koji ima neverovatnu moć da prepozna prisustvo virusa u vazduhu pri najmanjoj njegovoj koncentraciji.

Detektor su razvili naučnici Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „Moskovskog inženjersko-fizičkog instituta“ (NINU MIFI).

Sistem je kompaktniji i tačniji od analognih sistema, što ga čini optimalnim alatom za ekspresnu dijagnostiku na mestima masovnih okupljanja ljudi, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Ispitivanja detektora „Triger-BIO“ pokazala su rekordnu osetljivost uređaja. Aparat može za jednu do dve sekunde da identifikuje patogen koji se nalazi u vazduhu u količini od 10-20 čestica po litri.

Aparat sa velikom preciznošću odvaja nečistoće i raspoznaje biogene aerosoli različitih tipova: viruse, bakterije i bakterijske toksine. Kako tvrde naučnici, uređaj će omogućiti organizovanje striminga u transportu i na mestima masovnog okupljanja, što će pomoći u zaštiti civilnih i vojnih objekata.

„Otkrivanje i raspoznavalje biopatogena u uređaju nastaje putem analize fluorescencije dva osnovna bioaerosolna fluorofora – triptofana i nikotinamid-adeninukleotida. Uređaj vrši spektralnu analizu uzorka pumpanjem vazduha kroz analitičku putanju i zračenjem led diodama talasnih dužina 280 i 365 nanometara“, objašnjava docent na katedri za nanotehnologiju u elektronici, spintronici i fotonici, Genadij Kotkovski.

Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Počelo testiranje ruske vakcine protiv korone „Sputnik V“ na rizičnim grupama

Pumpanje vazduha se vrši brzinom od 27 litara u minuti. Brzina i obim vazdušnih struja omogućava da se registruju signali fluoroscencije iz svake bioaerosolne čestice koja se nalaze u fokusu istraživanja.

„Analiza se odvija u tri spektralna opsega i u kanalu rasejanja svetlosti, što omogućava izdvajanje neorganskih nečistoća. Uz pomoć korelacione analize od svake ozračene čestice se generiše signal sa prebrojanim fotonima, koji se upoređuje sa uzorcima patogena u memoriji uređaja“, navodi Kotkovski.

Osobenost aparata je u tome što koristi dva izvora, zbog čega se smanjuje prag detekcije i povećava tačnost identifikacije. U Rusiji je prvi put primenjena metoda brojanja fotona koja, kako objašnjavaju naučnici, povećava osetljivost uređaja minimum deset puta.

„Triger-BIO“ je nekoliko puta kompaktniji i lakši. Težak je pet kilograma kada radi na struju i šest i po kilograma kada radi na baterije.

Uređaj je razvijen prema ugovoru sa Ministarstvom zdravlja Rusije, a istraživanja su održana u Nacionalnom naučno-istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“.

Naučnici trenutno prelaze na eksperimetalan rad uređaja u realnim uslovima, ujedno i formiraju bazu podataka spektralnih „otisaka“ bipatogena, radi njihovog efikasnog prepoznavanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala