Aleksandar Nevski: 800 godina od rođenja zaštitnika Rusije /video/

© Sputnik / O. Ignatovič / Uđi u bazu fotografijaReprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija
Reprodukcija slike Aleksandar Nevski, Tretjakovska galerija - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Na današnji dan pre 800 godina rođen je Aleksandar Nevski, najznačajnija ličnost u istoriji Rusije.
Aleksandar Nevski je pokazao primer hrišćanskog života i ljubavi prema svojoj otadžbini. Postao je simbol nacionalnog ponosa i slave. 
Nosio je titule kneza novgorodskog i kijevskog, a kasnije i velikog kneza vladimirskog. Izvojevao je mnogo pobeda, među kojima su najpoznatije one u na Nevi (1240.), protiv Šveđana, i na Čudskom jezeru (1242.), protiv nemačke najezde.
Proslavio se i kao političar i diplomata i doprineo stvaranju pravoslavne eparhije u mongolskoj Zlatnoj hordi. Ruska crkva ga je kanonizovala 1547. godine zbog hrišćanskih vrlina, a tokom vremena nastale su i brojne priče o čudima koja su pratila njegov život.
Manastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2020
U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog
Mošti Aleksandra Nevskog, otkrivene 1380. godine, svečano su prenete u severnu rusku prestonicu 12. septembra 1724. godine iz Vladimira u manastir koji nosi njegovo ime, po naredbi Petra Velikog. Mošti kneza se smatraju jednom od glavnih svetinja Sankt Peterburga i Manastira Aleksandra Nevskog.
Obeležavanje jubileja – 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog priprema se u skladu s ukazom predsednika Rusije od 23. juna 2014. godine. Svečanosti u čast Aleksandra Nevskog biće priređene širom Rusije, a Sankt Peterburg je biti centar obeležavanja jubilarnog datuma.
O Aleksandru Nevskom u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je i glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala