Moskva: Tokom 2020. godine najviše sajber napada na Rusiju sa adresa iz tri zemlje

© FlickrInternet bezbednost
Internet bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Najveći broj sajber napada na Rusiju tokom 2020. godine izvršeno je sa adresa registrovanih u Americi, Nemačkoj  i Holandiji, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov.
„Prema podacima Nacionalnog koordinacionog centra za kompjuterske incidente, najviše sajber napada na Rusiju tokom 2020. bilo je sa adresa iz SAD, Nemačke i Holandije“, rekao je on.
Internet bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Moskva otkriva: Sajber-napadi u vreme protesta pristalica Navaljnog stigli iz Amerike
Prema rečima ruskog zvaničnika, na udaru su bili objekti povezani sa proizvodnjom vakcina, državna uprava, finansijski sektor, vojna industrija, nauka, obrazovanje, zdravstvo i saobraćaj.
Podsetimo, američki list „Njujork tajms“ je u martu pisao, pozivajući se na svoje izvore, da Amerika planira izvede nekoliko sajber napada na ruske sisteme povezane s vlastima i da uvede sankcije kao odgovor na navodnu rusku umešanost u napad na sistem „Solar vinds“.
Nacionalni koordinacioni centar za kompjuterske incidente formirala je Federalna služba bezbednosti u jesen 2018. godine. Centar koordiniše aktivnosti u cilju otkrivanja, sprečavanja i likvidiranja posledica kompjuterskih napada na objekte informacione infrastrukture od izuzetnog značaja i reagovanja na kompjuterske incidente.

Biće pokušaja da se utiče na izbore za Dumu

Siromolotov je podsetio da su predstavnici neki zapadnih ambasada učestvovali u nedavnim nezakonitim protestima u Rusiji.
U tom kontekstu on kaže u da su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije uvereni da će čitav niz zemalja pokušati da na destruktivan način „učestvuje“ na predstojećim izborima za Dumu.
„Ruske bezbednosne snage su više puta registrovale namere diplomata drugih država da na neki način utiču na unutarpolitičke procese u našoj zemlji. Što se tiče predstojećih izbora za Dumu smatram da postoji velika verovatnoća da će mnoge zemlje pokušati da na destruktivan način ‘učestvuju’ u tom, za Ruse, ključnom događaju “, zaključio je Siromolotov.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala