Moskva otkriva: Sajber-napadi u vreme protesta pristalica Navaljnog stigli iz Amerike

© Flickr / Dennis SkleyInternet bezbednost
Internet bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Hakerski napadi na organe državne vlasti Rusije u vreme neodobrenih protesta u znak podrške Alekseju Navaljnom odvijali su se po istom scenariju i njihova analiza opovrgava tezu pristalica opozicionara da su protesti bili spontana narodna okupljanja, saopštio je zvaničnik Nacionalnog koordinacionog centra za kopjuterske incidente.

Kako je naveo zamenik direktora NKCKI Nikolaj Murašov, hakerski napadi u vreme protesta izvođeni su i sa IP adresa u Americi.

Prema njegovim rečima, u vreme protesta povećao se broj hakerskih napada pre svega na sajtove Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Ministarstva rada, Ministarstva ekonomskog razvoja, Tužilaštva i Ruske garde.

„Konstatujemo da su se napadi izvedeni u različite dane odvijali po istom scenariju“, rekao je Murašov tokom on-lajn brifinga.

„Konkretno, januara 2021. godine bio je napadnut sajt opštinske institucije ‘Centar za organizaciju saobraćaja u Nižnjem Novgorodu ’. Nakon ostvarivanja neodobrenog pristupa na sajtu su postavljene fotografije Navaljnog i tekst u kojem je bilo navedeno da je napad izveden u znak podrške njemu. Štetni uticaj izvršen je sa adresa sa prostora Francuske i Nemačke “, rekao je Murašov.

Navedeni primeri, dodao je on, potvrđuju da tvrdnje koordinatora i volontera iz štaba Navaljnog o „spontanosti“ i „narodnosti“ protesta ne odgovaraju realnosti.

Neodobreni protesti u znak podrške Navaljnom održani su 23. i 31. januara, 2. februara i 21. aprila u više ruskih gradova.

Rusija preduzela mere zaštite

Ruska strana, rekao je Murašov, preduzela je neophodne mere zaštite posle navoda iz SAD o planovima za sajber napade na Rusiju.

„Maksimalna pažnja se poklanja informacionoj infrastrukturi od izuztetnog značaja. Mere za njeno jačanje se donose stalno, nesumnjivo posle takvih saopštenja uputili smo predloge za jačanje mera bezbednosti onima kojima ta infrastruktura pripada. Oni su svoj deo posla, s moje tačke gledišta, odradili“, rekao je Murašov.

Podsetimo, američki list „Njujork tajms“ je u martu pisao, pozivajući se na svoje izvore, da Amerika planira izvede nekoliko sajber napada na ruske sisteme povezane s vlastima i da uvede sankcije kao odgovor na navodnu rusku umešanost u napad na sistem „Solar vinds“.

Ta kompanija je bila podložna sajber-napadima još 2017. godine, dodao je Murašov.

Takođe, on je rekao da hakerski napad tokom 2020. godine nisu naneli štetu radu sistema državne uprave.

Nacionalni koordinacioni centar za kompjuterske incidente formirala je Federalna služba bezbednosti u jesen 2018. godine. Centar koordiniše aktivnosti u cilju otkrivanja, sprečavanja i likvidiranja posledica kompjuterskih napada na objekte informacione infrastrukture od izuzetnog značaja i reagovanja na kompjuterske incidente.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala