Novak žrtva još jedne nepravde, ali – to nije najveća sramota

Pratite nas
Španski teniser Rafael Nadal dobio je Laureusovu nagradu za najboljeg sportistu godine, iako to apsolutno ničim nije zaslužio, dok višestruki laureat Novak Đoković, najbolji igrač sveta, nije bio ni u konkurenciji.
Nadal je pobedio konkurenciju u kojoj su bili švedski atletičar Armand Duplantis, američki košarkaš Lebron Džejms, poljski fudbaler Robert Levandovski i ugandski atletičar Džošua Čeptegei.
To što je španski teniser postao Laureusov sporitsta godine nije toliki skandal, koliko je to što je Nadal uopšte nominovan, s obzirom da tokom 2020. godine definitivno nije bio najbolji sportista u svom sportu.
Odmah po objavljivanju nominacija Laureus je dospeo na metu kritika zbog toga što je uopšte pomislio da na spisak iz sveta tenisa stavi Nadala, a ne Novaka Đokovića.
​Naime, Đoković je prošle godine imao 41 pobedu i pet poraza, osvojivši pet titula, od čega jednu timsku sa reprezentacijom Srbije na ATP kupu, ali i četiri na ATP turu – na Australijan openu, kao i u Dubaiju, Sinsinatiju i Rimu.
Nadal je, sa druge strane, upisao 27 pobeda i sedam poraza i osvojio ukupno dve titule – u Akapulku i na Rolan Garosu.
„Biku sa Majorke“ je ovo drugi put da dobija Laureusovu nagradu, dok je Novak ostao na šest trofeja – iako je, bez premca, bio najbolji teniser godine.
Ovo nije prvi, a verovatno ni poslednji put da se teniser iz Srbije nepravedno zapostavlja pri dodeli raznih nagrada.
Najveća sramota, koja i dalje traje, rezervisana je za osobe koje dodeljuju nagradu za fer-plej, koju dodeljuje ATP.
Iako je u svetu „belog sporta“ Novak poznat kao neko ko više nego iko ikada na terenu priznaje greške načinjene na njegovu štetu i kao neko ko se godinama bori za što ravnopravnije uslove i nagrade za sve igrače – on nagradu za fer-plej nikada nije dobio.
„Stefan Edberg“ fer-plej nagrada se, baš kao i gotovo sve druge, dodeljuje bez ikakvog obrazloženja, a istu su u poslednjih 17 godina osvojili ili Nadal ili Rodžer Federer – i niko drugi.
U nedavnom intervjuu za Sputnjik, Novakov otac Srđan se osvrnuo na nepravdu prema Novaku od strane zapadnog sveta, usput podsetivši da Federer ima 13 osvojenih fer-plej nagrada u karijeri.
„To je jedan nepravebdan svet koji možemo da promenimo jedino rezultatima i pravim odnosom prema svemu i svakome, pa će se na taj način doći do prave istine“, rekao je Srđan Đoković.
Da li oni koji dele nominacije i nagrade imaju nešto konkretno protiv Đokovića ili ne potencijalno može da se zaključi ako se pogleda i nagrada za sportistkinju godine, u režiji Laureusa.
Baš kao što je bio slučaj i kod muškaraca, javnost je bila potresena informacijom da je za najbolju tokom 2020. iz sveta tenisa predolžena Naomi Osaka.
Danil Medvedev posle pobede nad Stefanosom Cicipasom - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Medvedev progovorio o velikom problemu – kako se zloupotrebljavaju deca
Osaka je godinu završila na trećem mestu VTA rang liste, pa je, prema tome gledano, pre nje nagradu trebalo da dobiju Australijanka Ešli Barti ili Rumunka Simona Halep, prva, odnosno druga teniserka planete.
Osaka je pobedila američku košarkašicu Brijanu Stjuart, francusku fudbalerku Vendi Renar, kenijsku atletičaru Bridžid Košgei, italijansku skijašicu Frederiku Brinjone i holandsku biciklistkinju Anu van der Bregen.
I, tako je postala najbolja sportiskinja godine – iako nije bila najbolja ni u svom sportu.
Skandiraju joj Hrvati, briljira u poslu: Ko je „slatka, mala Marijana“?
Sramotan odnos Nemaca – da li će ruski sin promeniti zastavu?
Ništa nije isto bez Novakovih suza /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala