Britanski ministar optužio Rusiju za krađu podataka o vakcinama i prikrivanje hakera

© REUTERS / POOLBritanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab
Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab veći deo svog govora o sajber-bezbednosti posvetio je Rusiji, optužujući je, između ostalog, za pokušaj podrivanja demokratije i krađu podataka o vakcinama, kao i za prikrivanje hakera.  
„Važno je shvatiti čitav spektar pretnji sa kojima se suočavamo... Ruska vojska je 2017. godine izvršila hakerski napad na Ukrajinu ‘Not Petja’. To je bio to napad usmeren na banke, vladu i energetske kompanije. Ali uticaj se brzo proširio od Nju Džersija do Novog Zelanda: Najveće kompanije za drumski prevoz nedelju dana su bile isključene sa interneta... Ukupan gubitak iznosio je 7,5 milijardi funti“, rekao je Rab na konferenciji britanskog Nacionalnog centra za sajber-bezbednost.
Britanski ministar takođe je izjavio da su ruske obaveštajne službe odgovorne za napad na proizvođače vakcina u julu. Među zemljama koje vrše sajber-napade i popuštaju hakerima, Rab je, osim Rusije, imenovao Iran, Severnu Koreju i Kinu. Kina je, odgovarajući na slične optužbe drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Japan, rekla da se „snažno protivi svim vrstama sajber-napada i sajber-pljački i suzbija ih u skladu sa zakonom“.
Rab smatra da ove „neprijateljske“ države predstavljaju pretnju ne samo za privredu, obrazovne i medicinske ustanove u Velikoj Britaniji i celom svetu, već i za demokratiju. Kao primer, Rab je naveo pokušaj Rusije da „širi laži“ na internetu 2019. godine.
Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Instrukcije američkih i britanskih obaveštajaca: Evo kako se zaštititi od „ruskih hakera“
„Ovi neprijateljski igrači su vandali industrijskih razmera u 21. veku“, rekao je ministar.
Ministar je Rusiju, takođe, okrivio i da prikriva hakere.
„Moramo jasno da shvatimo da kada kriminalci deluju na teritoriji zemalja kao što je Rusija, čak i ako nisu direktno povezani sa državom, te zemlje treba da gone takve zločince, a ne da ih prikrivaju“, naglasio je Rab.
„Ovakvi sajber-napadi nose stvarne rizike i događaju se svakodnevno. Moramo se prilagoditi pretnji da bismo zaštitili svoj način života“, dodao je on.
Rab je naveo tri glavna načina borbe Velike Britanije protiv sajber-pretnji. Prvi je da jača unutrašnju zaštitu kako bi zemlja postala lider u oblasti sajber-bezbednosti.
Druga metoda odbrane je, prema njegovim rečima, povećanje ofanzivnih sposobnosti, a treći – rad sa „partnerima istomišljenicima“.
Zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu navele nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala