Bajden pao na testu: Izraelski ekspert o „situaciji bez presedana“

Pratite nas
Politika administracije američkog predsednika Džoa Bajdena nehotice je doprinela smrtonosnom krugu neprijateljstava u Izraelu i Gazi, smatra izraelski analitičar. Eskalacija sukoba je test i Bajden nije prošao, rekao je profesor Ejtan Gilboa, stručnjak za američku politiku na Bliskom istoku sa Univerziteta Bar-Ilan.
Bajdenove greške počele su i pre nego što je ispaljena prva raketa u trenutnom sukobu na Bliskom istoku, piše jerusalim post.
Još u februaru, Bajden je ukinuo označavanje Huta koji podržavaju Iran u Jemenu kao globalnu terorističku organizaciju. 
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Tramp se hitno oglasio: Bajden je kriv za napade u Izraelu
Izraelski analitičar smatra da je predsednik Amerike verovao da će taj potez smanjiti nasilje u Jemenu i protiv Saudijske Arabije, iako je to dalo suprotan rezultat.
„Ako ste teroristička organizacija, a ne radite ništa i protiv vas se ukinu sankcije, to znači da možete da radite šta god želite“, rekao je Gilboa za Jeusalim post.
„Druge terorističke organizacije na Bliskom Istoku, poput Hamasa, gledaju ovo i kažu: To SAD rade? Vrlo dobro. Možemo to da iskoristimo“, dodao je on.
Potom je u aprilu Bajden objavio da će Amerika vratiti Palestincima oko 235 miliona dolara pomoći koju je povukao bivši predsednik SAD Donald Tramp. Otprilike dve trećine novca daje se Agenciji za pomoć i rad Ujedinjenih nacija, koju je Tramp ukinuo 2018. godine jer je povezana sa terorizmom.
„Hamas i Islamski džihad gledali su ovo i govorili sebi da ako SAD bezuslovno obnove ovu pomoć, onda možemo da radimo šta god želimo“, objasnio je Gilboa. 
Usred nasilja, američka administracija je takođe pokazala nerazumevanje situacije, uključujući, kako kaže Gilboa, lažno izjednačavanje Izraela sa Hamasom i Islamskim džihadom. 
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Erdogan: Mobilisaću ceo svet protiv Izraela
„Pozivamo na deeskalaciju svih strana“, rekao je u utorak portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Ova situacija bez presedana daleko je od završetka i ovo je vreme provere Bajdenovog prijateljstva. Stav američke administracije za sada je prilično razočaravajući", zaključio je izraelski profesor.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala