Strujni udar na Bliskom istoku: Da li će se Liban naći u potpunom mraku

© Sputnik / Igor Locman / Uđi u bazu fotografijaBejrut
Bejrut - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Libansko Ministarstvo finansija upozorilo je na moguću nestašicu struje u zemlji pošto je turska firma, koja snabdeva Liban električnom energijom sa ploveće elektrane na šlepu, zapretila obustavom isporuka zbog neizmirenog duga.
U saopštenju ministarstva navodi se da bi Liban, koji je u vrtlogu krize što je i dovelo do toga da zemlja ne izmiruje svoje dugove, mogao da se nađe u "potpunom mraku" ako turska firma "Karadeniz" prekine isporuke 400 megavata električne, prenosi Rojters.
Ovim povodom se odmah oglasio i portparol turskog "Karadeniza" koji je poručio Bejrutu da zaustavi akciju libanskog tužioca o zapleni njihovih plovila-elektrana, dodajući da Liban mora da sačini plan za izmirenje zaostalih obaveza kako bi se izbegao prekid snabdevanja strujom.
Portparol "Karpoveršipa", podružnice "Karadeniza" koja upravlja plutajućim elektranama, obratio se nakon što je libansko Ministarstvo finansija, pozivajući se na jednog poslanika u skupštini, objavilo da je zemlji zaprećeno da će ostati bez struje.
Libanski tužilac je prošle nedelje doneo odluku o zapleni turskih tegljača na kojima su instalirana postrojenja za proizvodnju struje i o novčanoj kazni, nakon što je tv kanal El Džaded emitovao prilog u kojem su iznete optužbe za korupciju u vezi sa ugovorom o snabdevanju električnom energijom, preneo je Tanjug.
Turska kompanija te optužbe negira i kaže da joj Liban nije platio fakture za isporučenu električnu energiju 18 meseci, prenosi britanska agencija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala