„Provokacija i neprofesionalizam Amerike“: Reakcija iz Irana nakon pucnjave u moreuzu

© AP Photo / Vahid SalemiIslamska revolucionarna garda Irana (IRG)
Islamska revolucionarna garda Irana (IRG) - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Iranska revolucionarna garda optužila je danas brod američke obalske straže za provokaciju nakon što su sa njega ispaljeni hici upozorenja na iranska vojna plovila koja su mu se približila u Ormuskom moreuzu.
Sa broda američke Obalske straže u ponedeljak je ispaljeno oko 30 hitaca upozorenja, nakon što se 13 glisera Revolucionarne garde Irana približilo grupi američkih brodova u Ormuskom moreuzu između Persijskog i Omanskog zaliva, saopštio je Pentagon.
Revolucionarna garda je optužila američke brodove za neprofesionalno ponašanje zbog letova helikoptera, ispaljivanja baklji i besciljno i provokativno pucanje.
"Amerikancima bi bilo bolje da izbegnu neprofesionalno ponašanje i da ne ugrožavaju bezbednost Persijskog zaliva poštujući pravila i propise mora", navodi se u saopštenju koje su preneli iranski mediji. 
Vojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Amerikanci pucali na iranske brodove u Ormuskom moreuzu
Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je juče da su se iranska plovila ponašala vrlo agresivno.
To je bio drugi put u poslednjih mesec dana da su američki vojni brodovi ispalili hice upozorenja zbog, kako su naveli, nebezbednog ponašanja iranskih plovila u regionu, objavio je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala