Kovačević za Sputnjik o novom srpskom čudu: On i Riberi kao nekada Nihat i ja

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKIDarko Kovačević
Darko Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Darko Kovačević, nekadašnji golgeter Juventusa, Real Sosijedada, Crvene zvezde, koji punih 10 godina živi i radi u Atini gde je zadužen za sportska pitanja u taboru suverenog vladara grčkog fudbala – Olimpijakosa, pričao je za Sputnjik o srpskom čudu Dušanu Vlahoviću.
Naravno osim toga, sa proslavljenim fudbalerom i jednom od poslednjih jugoslovenskih klasičnih „devetki“ na koju napadač Fjorentine Dušan Vlahović neodoljivo podseća, neibežne teme bile su vaskrsnuće fudbalske reprezentacije Srbije pod komandom novog selektora Dragana Stojkovića Piksija i Andrije Živkovića u dresu PAOK, kao i dominacija Olimpijakosa i Crvene zvezde.
Darko Kovačević bio je onaj pravi golgeter, da ćušne loptu u gol, da je glavom zakuca u mrežu, ubica iz šesnaesterca, ali su takvi napadači u modernom fudbalu prava retkost. Ipak, Erling Brat Holand i Dušan Vlahović, vraćaju veru u te čuvene stare „duge devetke“.
Srpski fudbaler Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Srpski zlatni dečak za Sputnjik: Imao sam cilj, ali sam shvatio – granice ne postoje!
Pre svega se to odnosi na maestralnog 21-godišnjeg Srbina u dresu Fiorentine, koji je minulog vikenda uspeo da izjednači rezultat Darka Kovačevića iz sezone 2002/03. kada je u „ligama petice“ postigao 20+ golova u jednoj sezoni.
Vlahović je sa dva gola bacio na kolena Lacio i zemljaka Sergeja Milinković-Savića (2:0), pa njegova tržišna vrednost vrtoglavo raste. U redu za potpis stoje Real, Liverpul, Totenhem i brojni drugi klubovi koji mašu desetinama miliona, ali je on čvrsto na zemlji, što je potvrdio u intervjuu za Sputnjik. I dok fudbalski svet u čudu prati sve ono što radi bivši napadač Partizana, Darko Kovačević iz suncem okupane Atine, poručuje da nije iznenađen „rafalima“ koje širom Italije redovno ispaljuje Vlahović.
„Dete se razvilo u pravu 'zver'. Pre nekoliko godina, kada sam bio u Fudbalskom savezu Srbije video sam na jednom meču u Pazovi da je postigao dva gola za reprezentaciju U19. Postigao je dva gola kao prava devetka. Retki su takvi napadači, kao nekada Savo, ja, Morijentes. Već tada smo Savo i ja pričali o njemu. Videlo se da Vlahović dolazi, da stiže, i da će biti dobar, pravi špic“, poručuje na početku razgovora Kovačević.
Da li vas tandem Vlahović – Riberi podseća na tandem iz Real Sosijeda,  koji ste činili sa Nihatom Kahvečijem, kada ste bez problema „rešavali“ i najtvrđe odbrane u Primeri?
- Podseća me, u oba tandema ima po jedan brz i prodoran, i po jedan visok. Samo da je Riberi mlađi jedno deset godina (smeh). Ali, generalno slično zaista. Jedan niži i jedan viši, Riberi odigra, a Duci glavom ili nogom reši, tako je i s nama dvojicom bilo. Podseća, podseća, kako ne...
Fascinantno je da Vlahović ima svega 21 godinu i da iz nedelje u nedelju postiže golove u jednoj od fizički najzahtevnijih liga. Kako to komentarišete?
- Videlo se još dok je bio u Partizanu da je potencijal, da ne izmišljamo sad toplu vodu. Izabrao je pravu ekipu. Njegov karakter i to što je željan dokazivanja i rada su ga doveli gde jeste. Ubeđen sam da se neće zaustaviti, on je takav. Radi za sebe, za ekipu. Dete koje je sa 17 godina otišlo iz Srbije u Italiju je poraslo, i sada mu se dešavaju sve te lepe stvari. Srbija ima strašan tandem Mitrović-Vlahović i to raduje. Jedan od najboljih u Evropi. Ako Vlahović ovako nastavi, mislim da će izrasti među tri do pet najboljih napadača u Evropi. Od njega zavisi, fudbalske sreće i izbora kluba. E sad, može da se desi i da ostane u Fiorentini, koja je takođe veliki klub.
Uveliko traju poređenja sa Holandom iz Dortmunda, koji preti da nadmaši jednog dana čak i Mesija i Ronalda, s obzirom na golove koje redovno postiže. Da li su za poređenje Holand i Vlahović?
- Obojica su građeni ko prave devetke. Jesu, kako da nisu. Holand je najbolji primer fantastičnog izbora ekipe, strašan igrač kad pusti korak. Malo je možda krupniji od Dušana, ali su sigurno dva najperspektivnija centarfora u Evropi. Holand je iz Salcburga je prešao u Dortmund, veliki klub i napravio je odličan potez za sebe. Eksplodirao je u Dortmundu, željan je da napreduje i to se vidi. Tako isto bi trebalo i Vlahović da izvaga šta mu je najbolje. Ne želim ništa da savetujem, samo konstatujem. Bitno je da Duci ne poleti, da nastavi kako je krenuo, a s obzirom na njegov karakter znam da neće stati. Ne treba ništa da juri, već hladnom glavom da donese odluku. Ako ode iz Fiorentine dobro da izabere sledeći klub.
Da li bi Španija u koju ste vi otišli upravo iz Italije, bila možda idealna destinacija za Vlahovića?
 - Legla bi mu fenomenalno. Španija je fantastična i kada je život, i kada je fudbal u pitanju. Duci može da igra u svakoj ligi jer ima kvalitet, ima visinu, ima tehniku, ima odličnu levu nogu. A pričamo o detetu koje ima tek 21 godinu i koje tek treba da pokaže, potvrdi svoj kvalitet.
Još jedan Srbin blista ove sezone – Andrija Živković. Karijera je bila pod debelim znakom pitanja zbog svega što je doživeo kao igrač Benfike, ali je dolazak u Solun učinio da vaskrsne. Iako je igrač ljutog rivala PAOK-a, sigurno da vam je drago kada vidite šta se radi „srpski Mesi“...
- Žile je dobar igrač, potrebno mu je da igra konstantno. Kao i Vlahoviću, neko mora da veruje u njih i da im pruži šansu. Konstantno daje golove i to svakako raduje. Uvek govorim da je mladim igračima najbitnije da igraju. Tako je i meni bilo kada sam bio u Juventusu, munutaža je bitna, pun si snage i energije, želiš da igraš i da daješ golove.
U Grčkoj ništa novo, vaš Olimpijakos je šampion?
- Olimpijakos, to je dominacija poslednjih nekoliko godina, otkako je 2010. godine Marinakis uzeo klub. Najviše se ulaže, igra se Liga šampiona, tako da je prosto suvišno trošiti reči. Vidi se sve iz dela.
Srbija se pojačala novim selektorom. Dolazak Dragana Stojkovića Piksija kao da je podigao ekipu, digao je iz kojekakve letargije posle brodoloma u finalu baraža za EVRO protiv Škota. Kako komentarišete sve što rade „Piksijevi orlovi“ – sedam bodova i tri kvalifikaciona meča za SP? Preokrenuli su protiv Iraca, nadoknadili „minus 2“ protiv Portugalije, pobedili Azerbejdžan...
© Foto : FSSDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dragan Stojković Piksi
- Piksi je pravi čovek na pravom mestu. On je trebalo i ranije da dođe, sećate se, konstantno su bile te priče, često se o njemu razmišljalo, a sada su se sklopile kockice. Nema većeg imena u jugoslovenskom fudbalu. On je naš najbolji fudbaler ikada, pravi, rođeni lider. I da znate, kod njega neće biti iskakanja. Kada to kažem, mislim da neće biti pošteda i odlazaka iz reprezentacije. Teško da će i neko reći nešto protiv njega, jer zna protiv koga govori. Piksi je svoju energiju prebacio na momke, taj neki njegov stil igre. Nije imao puno vremena, ali vidi se da momci 'ginu' na terenu. Pa neka bolji pobedi. Imali su i sreće da se dignu, protiv Iraca, Portugalije.
Igrali ste sa Stojkovićem u reprezentaciji, kažete da je rođeni lider, možete li da se prisetite kako je to tada izgledalo?
- Ja i Sava smo bili klinci kada smo priključeni reprezentaciji u kojoj je Piksi bio lider. Igrali smo zajedno na Mundijalu 1998. godine u Francuskoj i bila nam je čast da igramo s jednom takvom veličinom.  On je naša poslednja prava desetka i niko ne može da se poredi sa njim. Sećam se kako je uvek tražio loptu kada je najteže, kako se 'spusti' pa krene sam napred. Uvek je želeo da pobedi, krasila ga je kreativnost, driblinzi, ne treba o njemu trošiti reči. Ponavljam, poslednjajugoslovenska desetka.
Smatrate da bi Srbija sa njim mogla da ostvari cilj i da se plasira na Svetsko prvenstvo? Samo prvi ide, a prva je Portugalija...
- Treba verovati, nije fraza. To je Piksi od prvog dana usadio igračima, da veruju, a ja znam da mogu da budu pravi kada je najpotrebnije. Da mogu da pobede Portugaliju u gostima, prošli put smo tamo odigrali 1:1. Sedam bodova iz prva tri meča pokazuju da možemo sa svima da se nosimo, nadigravamo. Zašto ne bismo otišli u Portugal da dobijemo? Bože moj, i da budemo drugi, tu je baraž ili da odemo kao najbolji drugi.
© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICAleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Aleksandar Mitrović
Rečenica dve, i o Aleksandru Mitroviću, čoveku koji je ispisao istoriju kao najbolji strelac na večnoj listi, a dogodilo mu se da protiv Škota baš on promaši penal i bude tragičar... Kako ste vi sve to videli, doživeli?
- Mitar je stvarno primer kako treba da se ponaša u reprezentaciji. Od njega treba svi mlađi igrači da uče. Daje sve za reprezentaciju, sa njim sam sarađivao kada sam bio u FSS. Fenomenalan momak, spreman da izgine na terenu, koliko samo snage ima. Ne igra u Fulamu, a onda dođe u reprezentaciju i pokida. Sam sebe natera da bude najbolji, dečko ima 26 godina, a toliko stvari je napravio, kao da ima 30+ godina. Ne pitajte me koliko mi je bilo teško kada je promašio. On to nije zaslužio. Ali, posle se vratio i dao one golove.
I za kraj Crvena zvezda. Četiri vezane titule, prošlog vikenda pobeda nad Zlatiborom s ubedljivih 6:1...
- Pratim, vidim sve. Dominacija, šta drugo reći. Momci su za poluvreme dali šest, a mogli su sedam, osam. Drago mi je, vidi se da se ozbiljno radi na Marakani i da ekipa ima visoke ambicije, napašće se Liga šampiona, svu sreću im želim“, poručio je legendarni Darko Kovačević u razgovoru za Sputnjik.
► Italijani pišu: Mihajlović blizu dogovora s Juventusom
► „Četiri godine sam nesrećan, u Zvezdu bih došao zbog navijača“
► Zastava Srbije na izraelskom spektaklu /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala