Lavrov otkriva o čemu bi mogli da pričaju Putin i Bajden

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSusret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine
Susret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Glavna tema rusko-američkog samita bi trebalo da budu pitanja strateške stabilnosti, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, imajući u vidu predstojeći sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena.
„Dijalog je, naravno, neophodan, posebno kada je Vašington dosledno uništio skoro sve mehanizme za kontrolu naoružanja i kada je preostao samo Sporazum o strateškom naoružanju (START 3). Ukazali smo našim američkim kolegama na svrsishodnost utvrđivanja agende predstojećeg rusko-američkog samita. Smatramo da bi glavna pitanja trebalo da budu ona koje sam pomenuo“, odgovorio je Lavrov na pitanje na konferenciji za štampu u Bakuu o predstojećem sastanku Putina i Bajdena.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Rusija: Ne vidimo signale spremnosti SAD za dijalog o strateškoj stabilnosti
On je precizirao da Rusija predlaže da se razmotre problemi u oblasti strateške stabilnosti svih faktora i sistema bez izuzetka, i ofanzivnih i odbrambenih, koji imaju direktan uticaj na stratešku stabilnost.
U isto vreme, podsetio je da su ruski predlozi prosleđeni još tokom poslednje godine administracije bivšeg lidera Donalda Trampa, kao i da su oni bili odobreni „kada je u Beloj kući promenjen šef“.
Prema rečima ministra, Sjedinjene Američke Države nastoje da suze agendu sastanka dvojice lidera po pitanju strateške stabilnosti.
„Očekujemo reakcije, iako bi, prema prvim signalima, Amerikanci hteli da znatno suze dnevni red za diskusiju o strateškoj stabilnosti i da ne uključe u pregovaračke okvire sve faktore koji imaju značajan uticaj na trenutno stanje stvari u toj oblasti“, dodao je Lavrov.
Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Bajden uveren: Susret s Putinom u junu
Govoreći o pripremi samita, ruski ministar je primetio da i dalje ima mnogo nejasnoća. Kako je rekao, američka strana je najpre predložila da se predsednici sastanu bez ikakve pripreme i pomenula da je možda bolje da se eksperti sastanu pre samita.
„Generalno ima mnogo nejasnoća. Kako sam već rekao, u celini imamo pozitivan stav ka toj inicijativi, proučavamo sve aspekte koji su povezani sa njom“, dodao je.
Bajden je ranije predložio Putinu da se sastanu u Evropi kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Portparolka Bele kuće Džen Psaki je saopštila da je za sada rano govoriti gde će se samit održati, ali pretpostavlja da će to biti na leto, što je potvrdio i Kremlj.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala