„Sve je spremno za napad“: Pentagon okuplja združene operativne snage u Evropi

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO vojnici
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nastavljaju da povećavaju svoje vojno prisustvo duž granica sa Rusijom. Pentagon će u narednim mesecima u Evropi formirati dve nove jedinice za „suprotstavljanje agresiji Kremlja“. Koji su njihovi glavni zadaci?
U Vašingtonu računaju da će združene operativne snage (Multi-DomainTask Force, MDTF) i komanda za upravljanje vojnim operacijama (Theater Fires Command, TFS) obezbediti NATO-u odlučujuću prednost u potencijalnom oružanom sukobu sa Rusijom.

Probiti se do zabranjene zone

Američki generali priznaju da Rusija na zapadnim granicama ima brojčanu prednost nad Alijansom, u najkraćem roku može da povuče u region značajan broj vojnika i mnogo je bolje pripremljena za oružani konflikt. Severnoatlansku alijansu posebno brine Kalinjingradska enklava. Tvrde da je Moskva tu napravila jednu od „zabranjenih zona“ (Anti-Access/AreaDenial, A2/AD).
U SAD se pod ovim terminom smatra teritorija, koja je dobro zaštićena moćnim sistemom PVO, protivbrodskim raketama, kopnenim i operativno-taktičkim udarnim sistemima velikog dometa, kao i savremenim sredstvima za elektronsko ratovanje.
Zapadna vojska, avijacija i flota bi, u slučaju sukoba u toj zoni, pretrpele velike gubitke, smatraju u NATO-u. Kalinjingradska A2/AD se može suzbiti samo ako Alijansa uključi sav svoj potencijal, a Rusija se uzdrži od primene taktičkog nuklearnog oružja. Zemlje, učesnice u operaciji, bi pretrpele ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici.
Američka raketa minitmen  - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Neprijatno priznanje Pentagona: SAD kaskaju za Rusijom, ne mogu je obuzdati reliktima iz Hladnog rata
Zato su Amerikanci odlučili da postupaju drugačije. Oni već nekoliko godina rade na stvaranju manjih formacija, združenih operativnih grupa, koje su predviđene za slamanje „zabranjenih zona“. Sastav i broj ovih jedinica zavisi od razmera borbene operacije i njenih karakteristika. Njihova glavna udarna snaga su raketni sistemi, visokoprecizne rakete i, u perspektivi, hipersonično oružje.
„Evropska združena operativna grupa će se sastojati od artiljerije, raketa velikog dometa, složenih sistema protivvazduhoplovne (PVO) i protivraketne (PRO) odbrane, obaveštajnih jedinica, specijalista za elektronsko ratovanje, sajber bezbednost i kosmičke veze. Raspoređivanje nove formacije ozbiljno će povećati našu sposobnost da delujemo u svim domenima (okruženjima) i kombinujemo vatrenu moć zemalja NATO-a u jedinstvenu celinu“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kopnenih snaga SAD u Evropi.

Jedinice budućnosti

U periodu pretnji MDTF će se baviti obaveštavanjem u interesima svih NATO grupacija koje se nalaze u Evropi. Identifikovaće neprijateljske položaje PVO, mesta koncentracije vojske i pravce kretanja vojne opreme. Vojnici operativnih grupa će se paralelno baviti sajber diverzijama, „gušiće“ sredstva za komunikaciju i komandovanje. Sledeći korak je napad na ključne objekte vojne infrastrukture.
Kao podrška evropskom MDTF je organizovana specijalna komanda za upravljanje vojnim akcijama. To je analitički i komandni centar koji određuje potencijalne ciljeve. Vojnici će neprekidno pratiti kretanje vojske protivnika uz pomoć bespilotnih letelica velikog dometa i kosmičkih satelita i navoditi na ciljeve udarno naoružanje – rakete i artiljerijske komplekse. Prema rečima komandanta Kopnene vojske SAD u Evropi, generala Kristofa Kavolija, TFC će „postati ključni element operacija sa više dometa u velikim konfliktima“.
Američki vojnici na vojnim vežbama Dostojni partner 2018 u okviru NATO-a u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Minsk: Kod granica Rusije i Belorusije niču obaveštajni centri NATO-a
Kako su naglasili u Pentagonu, sastav obe jedinice od oko 500 vojnika, je obučen i spreman za realizaciju borbenih zadataka. Očekuje se da će MDTF stupiti na dužnost u septembru, a TFC mesec dana kasnije. TFC će biti premešten u bazu Vizbaden u Nemačkoj. Za sada nije poznato gde će se nalaziti punkt stalne baze združenih operativnih grupa.
Prva jedinica MDTF je organizovana 2018. godine. Ona se koristi za testiranje perspektivnih taktičkih i tehničkih rešenja koja će primeniti i druge slične jedinice. Grupa je dodeljena Kopnenoj vojsci SAD u Tihom okeanu (US Army Pacific) i učestvovala je u najvećim međunarodnim pomorskim vežbama RIMPAC -2018. Pored evropskih jedinica MDTF, 2021. godine Amerikanci planiraju da rasporede dodatnu grupu u regionu Tihog okeana i još jednu na Arktiku.

Ruski odgovor

Poslednje vojne pripreme država članica NATO-a nisu ostale neprimećene. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je, izlažući na sednici Saveta ministara odbrane-učesnika Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštio, da je Moskva pažljivo pratila kretanje vojske Severnoatlanske alijanse u blizini granica sa Rusijom.
„Porastu vojne opasnosti doprinose akcije Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u evropskom regionu za povećanje borbene gotovosti vojske i jačanje prisustva. Modernizuje se vojna infrastruktura, raste intenzitet operativne i ratne borbene spremnosti i realizuje se američka koncepcija „četiri po trideset“, rekao je Šojgu.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Rusija: Zapad pokušava da zabije klin među zemlje postsovjetskog prostora
Koncepcija „četiri po trideset“, koju je spomenuo ministar, predviđa razmeštanje u istočnoj Evropi u roku od 30 dana 30 bataljona Alijanse, 30 eskadrila taktičke avijacije i 30 ratnih brodova. U slučaju oružanog sukoba sa Rusijom, jedinice će biti podrška snagama NATO-a za brzo reagovanje i proći će kroz pukotine neprijateljske odbrane koje naprave MDTF, TFC i druge ofanzivne jedinice Alijanse.
Međutim, Rusija ima čime da odgovori na agresivne akcije NATO-a. Šojgu je podsetio da je Moskva izvršila veliku proveru borbene gotovosti jedinica zapadnog i južnog vojnog okruga. U najkraćem mogućem roku, dve armije kombinovanog naoružanja i tri vazdušno-desantne jedinice raspoređene su na zapadne granice zemlje.
Posle vežbi, ova moćna grupa raspoređena je na mesto baziranja. Međutim, Rusija je Severnoatlantskom savezu pokazala sposobnost da brže reaguje na pretnje i pripremi se za rat nego što je Zapad očekivao.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala