Hrvatska formira vojni kamp na Kosmetu

© Flickr / Thomas van de VosseRatne igre, ilustracija
Ratne igre, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio da će Hrvatska na Kosovu i Metohiji formirati vojni kamp, radi, kako je rekao, veće bezbednosti. On je danas u Prištini rekao i da Hrvatska podržava dijalog Beograda i Prištine i da se protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.
"Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Grvalom, dodao da podržava i ukidanju viza EU za kosovske žitelje prenosi RTS.
"Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu - Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije", naveo je Radman.
Radman je dodao je da su "Hrvatska i Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose" i podsetio da je Hrvatska među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i najavio da će Hrvatska tzv. Kosovu donirati 10.000 vakcina protiv korona virusa. 
Vojnici Hrvatske - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Hrvatska ponovo na braniku kosovske državnosti i u odbrani ratnih zločinaca iz OVK
Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala tzv. Kosovo i pre i posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja i da je sa Grlićem Radmanom razgovarala o spoljnopolitičkim prioritetima tzv. Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom
Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala