Estonija: Ruski avion narušio naš vazdušni prostor

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski „iljušin“ kojim stiže humanitarna pomoć
Ruski „iljušin“ kojim stiže humanitarna pomoć  - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Pres–služba glavnog štaba estonske vojske saopštila je da je ruski avion Il-96 narušio vazdušni prostor Estonije. Zbog incidenta ruski ambasador u Talinu pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova.
Ruski avion Il-96 je danas narušio vazdušnu granicu Estonije u blizini ostrva Vajndlo i proveo u vazdušnom prostoru Estonije oko minut. Transponder aviona je bio uključen, ali nije bilo plana leta. Avion nije održavao radio-vezu sa estonskom dispečerskom službom“, navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo drugi ovakav slučaj ove godine.
Takođe je navedeno da je ruski ambasador u toj zemlji Aleksandar Petrov pozvan u estonsko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena odgovarajuća nota.
„Veoma neprijatan i ozbiljan incident i ta serija narušavanja vazdušnog prostora, koja se ponavlja, je neprihvatljiva“, ističu u estonskoj vojsci.
Ruska strana je više puta isticala da se svi letovi ruskih aviona odvijaju uz striktno poštovanje međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostranstva iznad neutralnih voda, i da nije bilo kršenja granica drugih država.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala