Zaharova: Šteta od sankcija koje trpe Rusija i Zapad meri se stotinama milijardi dolara

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Šteta koju trpe Rusija, ali i zapadne zemlje meri se stotinama milijardi dolara, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Negativan uticaj „eskalacije uzajamnog sankcionog pritiska“ odražava se kako na ekonomiju Rusije tako i drugih zemalja, rekla je ona.
Procene koliko iznosi uzajamna šteta variraju ali se meri stotinama milijardi dolara“, rekla je Zaharova u intervjuu za TV „RT“.
Ona je navela da Moskva sada radi na merama u cilju snižavanja zavisnosti domaće ekonomije od američkog dolara, kao i radi suprotstavljanja uticaju američke valute na čitav svet.
Prema njenim rečima, te mere odnose se na širu upotrebu nacionalnih valuta prilikom finansijskih transankcija sa Kinom i Turskom, kao sa zemljama BRIKS.
Podsetimo, odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu.
Ruski grb na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Predlog da se Rusija isključi iz SVIFT-a — pucanj u nogu Evrope
Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim. Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata.
Moskva je više puta negirala sve optužbe, nazivajući ih apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, tvrdeći da Zapad koristi optužbe za „agresiju“ kao izgovor za povećanje svog vojnog prisustva u blizini granica Rusije.
„Više puta smo jasno stavili do znanja da nismo mi započeli ovaj ‘sankcioni rat’, ali da smo u svakom trenutku spremni da pređemo svoj deo puta kako bi se okončao ovaj besmisleni sukob, u kojem neće i ne može biti pobednika“, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju „RT“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala