Predlog da se Rusija isključi iz SVIFT-a — pucanj u nogu Evrope

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski grb na Kremlju
Ruski grb na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Predlog Evropskog parlamenta da se Rusija isključi iz platnog sistema SVIFT, ukoliko bi se ostvario, značio bi pucanj u nogu Evrope jer bi joj naneo udarac u oblasti snabdevanja energetskim resursima, upozoravaju ruski eksperti.

Evropski parlament je predstavio nacrt rezolucije u kojoj se, između ostalog, predlaže da se Rusija isključi iz platnog sistema SVIFT.

Zamenik spoljnopolitičkog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov rekao je da je Evropski parlament organ koji nikada ništa ne odlučuje, njegove preporuke, rezolucije nemaju pravnu težinu, ali i skrenuo pažnju da će EU, ukoliko Rusiju isključe iz međunarodnog sistema za plaćanje SVIFT, za naftu morati da „spremi kofere s kešom“

Pucanj u nogu Evrope

Dimitrij Jegorčenkov sa Instituta za strateška istraživanja rekao je za Sputnjik da se poslanici raznih evropskih struktura često nelogično ponašaju, predlažući stvari štetne za samu Evropu.

Pogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Rusija spremna na sve pretnje koje dolaze sa Zapada - i na isključenje iz sistema SVIFT
„Ali najvažnija crta koja ih izdvaja je to što su apsolutno neodgovorni ljudi koji nemaju stvarne poluge upravljanja, već se isključivo bave neutemeljenim dizanjem prašine i pumpanjem sopstvenih političkih potencijala koji u našem vremenu zavise od toga koliko šokantnih i paradoksalnih izjava daju. Naravno, sve ovo veoma liči na predlog za Evropsku uniju i generalno Evropu da nastavi da puca sebi u nogu i udara po sopstvenoj ekonomiji“, rekao je on.

Jegorčenkov smatra da su ekonomske veze Evrope i Rusije veoma potcenjene, a ozbiljni političari i kompanije u Evropi su dobro svesni da će ovo biti vrlo opasno, ako ne i kobno po samu evropsku ekonomiju. Po njegovom mišljenju, bilo bi lepo da ovi evropski poslanici pre svega porazgovaraju sa nemačkim kompanijama i industrijalcima.  

„Skrenuo bih pažnju na činjenicu da su oni političari u Evropi koji se bave realnom politikom, a ne viču sa govornice i ne daju paradoksalne izjave u raznim medijima, mnogo oprezniji, pokušavaju da manevrišu i da ne podlegnu provokacijama koje u evropski informativni prostor dolaze pre svega iz Vašingtona. Svi dobro znaju da su optužbe protiv Rusije politizovane i da ne prate geopolitičke ciljeve. Zbog toga Evropljani moraju da sede na dve, tri ili četiri stolice i nekako pokušaju da sve uravnoteže, pre svega, u svojoj glavi“, objašnjava Jegorčenkov.

Posledice po plaćanje isporuka energetskih resursa iz Rusije

Glavni ekonomista ruskog Instituta za tržišta fondova i upravu Mihail Beljajev smatra da bi eventualno isključivanje Rusije iz međunarodnog sistema za plaćanje SVIFT naneti štetu na prvom mestu Evropskoj uniji zbog toga što je SVIFT belgijska kompanija i akcionarsko društvo. On veruje da Evropski parlament ovim svojim predlogom demonstrira nemoć i potčinjenost Sjedinjenim Državama.  

„U ovom slučaju, Evropska unija će se suočiti sa velikim komplikacijama u pogledu plaćanja za uvoznu robu iz Rusije, i što je najvažnije za energetske resurse. Ako se za svu drugu robu u Evropskoj uniji u određenoj meri može naći zamena, sa energetskim resursima je to mnogo komplikovanije. Prvo, teško je brzo naći zamenu, a drugo, teško je pronaći je u tolikoj količini. Moraće se vršiti plaćanje Rusiji jer je nemoguće odbiti takve isporuke, iz razloga što je za spoljnotrgovinske zalihe, posebno energetske resurse, prilično teško promeniti dobavljača“, pojasnio je Beljajev.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Borelj priznao: Niti možemo isključiti Rusiju iz "Svifta" niti zaustaviti "Severni tok 2"
Ekspert je naglasio da će u svakom slučaju Evropa još dugo plaćati ruskim dobavljačima a u slučaju isključenja Rusije iz SVIFT-a imala bi silne poteškoće: pored tehničkih bankarskih poteškoća tokom plaćanja koja mogu kasniti, tok isporuka može biti narušen, i sve to ne krivicom ruske strane.

Drugim rečima, kako kaže Beljajev, Evropa nanosi sebi udarac u području snabdevanja energetskim resursima, koje je za nju najosetljivije.  

S druge strane, kako primećuje Beljajev, u moralnom i političkom smislu, ovo pokazuje da Evropa deluje kao poslušni satelit Sjedinjenih Država, što je ne čini nezavisnim igračem.

„Štaviše, kao neko ko pretenduje na ulogu značajnog igrača ili centra moći na novoj političkoj mapi, Evropa se suočava sa podrivanjem svog političkog autoriteta i pokazuje celom svetu da je daleko od nezavisnosti u svojim odlukama“, rekao je Mihail Beljajev.  

Što se tiče Rusije, Beljajev je dodao da postoji finansijski sistem Centralne banke RF koji je funkcioniše po sličnom principu kao SVIFT. U pitanju je sistem za transfer finansijskih poruka (SPFS) koji se koristi unutar Rusije i u plaćanju sa nekim stranim zemljama, te stoga, Rusija ima spreman analog SVIFT-u, zaključio je Beljajev.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala