Nemački ekolozi traže kompenzaciju za „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna"
Brod za postavljanje cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Nemačka ekološka organizacija „Nabu“ smatra da je sukob oko gasovoda „Severni tok 2“ završen i sada razmatra kompenzaciju za morsko dno, izjavio je portparol te organizacije Kim Kornelijus Detlof za Sputnjik.
„Trenutni sukob odnosi se na promenjeni vremenski okvir izgradnje od januara do juna u rezervatu za ptice. Sada, kada se u nemačkom delu Baltičkog mora (u naznačenim mesecima) ne odvija nikakva gradnja, ovaj sukob je završen. Trenutno je problem kompenzacija štete nanete morskom dnu“, rekao je Detlof.
Osim redovnih izjava o šteti od cevovoda za životnu sredinu, ekolozi se ne slažu da će on osigurati energetsku bezbednosti u Evropi.
Istovremeno, Detlof je istakao da bi snabdevanje preko „Severnog toka 2“ moglo biti efikasnije u pogledu politike zaštite klime u poređenju sa terminalima za prirodni tečni gas, ali ne postoje tačni podaci o količinama emisija zagađujućih materija tokom isporuka.
U ponedeljak je organizacija „Nabu“ podnela tužbu protiv dozvole nemačkih vlasti za izgradnju cevovoda „Severni tok 2“. Ona se tiče nedovršenog dela gasovoda u isključivoj ekonomskoj zoni Nemačke. Prema navodima ekologa, cevovod „uništava stanište na morskom dnu na području većem od 16 fudbalskih terena – ukupna površina uticaja je preko deset puta veća“.
U utorak popodne objavljeno je da su građevinski radovi na završetku gasovoda obustavljeni

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala