„Jedino što obuzdava SAD su uspesi Rusije“: Zašto Amerika pravi globalni sistem PRO?

© Flickr / U.S. Missile Defense AgenAmerički odbrambeni sistem za presretanje raketa THAAD
Američki odbrambeni sistem za presretanje raketa THAAD  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Moskva tvrdi da Amerika namerava da obezvredi ruski potencijal nuklearnog obuzdavanja stvaranjem globalnog sistema PRO, a mediji pišu da SAD planiraju da ulože 18 milijardi dolara u rakete-presretače kako bi se navodno zaštitile od Irana i Severne Koreje. Stručnjaci smatraju da je pravi cilj američke PRO – raketno-nuklearni potencijali Rusije i Kine.
Rusija je više puta izražavala svoju zabrinutost zbog izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani i zbog toga što Vašington pravi sisteme PRO. Moskva smatra da globalni sistem PRO nije potreban Americi da bi se odbranila od Irana i Severne Koreje, nego da bi poništila raketno-nuklearni potencijal Rusije.
Kako ističu eksperti, strahovanja Rusije nisu bez osnova. Prema njihovim rečima, dokaz da američka PRO uopšte nije usmerena na Iran i Severnu Koreju je to što su Amerikanci odbili da naprave sa Rusijom zajednički sistem PRO. Rusija je još 2000-ih godina iznela predlog da zajedno rade na takvom sistemu, nakon izlaska SAD iz Sporazuma o PRO.
Osim toga, u Moskvi ističu da sistemi „Idžis“ (Aegis) sa lansirnim sistemima Mk-41 mogu biti korišćeni ne samo za presretanje, nego i za lansiranje krstarećih raketa, što te sisteme čini elementom ofanzivnog potencijala Vašingtona.
Vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da se Amerika povukla iz Sporazuma o PRO 2002. godine kako bi učvrstila svoju globalnu vojnu dominaciju.
„SAD su počele da formiraju novu strategiju munjevitog globalnog udara, gde je sistem PRO igrao ključnu ulogu. Novi plan je predviđao da Pentagon izvrši preventivni, upozoravajući napad, uništavajući nuklearni potencijal Rusije ili Kine, nakon čega američki PRO sistemi dovršavaju sve preostale rakete koje polete kao odgovor na akcije SAD“, rekao je ruski analitičar u intervjuu za televiziju RT.
Kako kaže, lokacija tih sistema ukazuje na to da su usmereni protiv Rusije i Kine.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Rusija: SAD prećutkuju planove o raspoređivanju novog nuklearnog oružja
„Američki sistemi PRO raspoređeni su na najboljim mestima za presretanje ruskih raketa, stoga su objašnjenja za Iran i Severnu Koreju neubedljiva“, ističe stručnjak.
Sličnog je mišljenja i vodeći ekspert Centra za koordinaciju istraživanja „RISI“ Sergej Ermakov.
„Protivraketna odbrana je pre svega usmerena protiv geopolitičkih protivnika SAD – Rusije i Kine, iako se tiče i Irana i Severne Koreje“, konstatuje stručnjak.
Pritom, Ermakov ističe da ne postoji stopostotna garancija da je moguće napraviti PRO koja štiti čitavu teritoriju SAD.
„Istovremeno, pokušaj stvaranja takvog sistema može pružiti njenim vlasnicima lažni osećaj sigurnosti. To, sa druge strane, izaziva dalju militarizaciju spoljne politike SAD. Smatrajući da je zemlja zaštićena sa svih strana, Vašington se može odlučiti na neadekvatne korake, uključujući i to da prvi napadnu svoje protivnike“, konstatuje ekspert.
U takvim uslovima, smatraju analitičari, Rusija je prinuđena da investira u modernizaciju nuklearne trijade i pravljenje najnovijih sistema naoružanja koji mogu savladati bilo kakve sisteme PRO. Moskva već sada poseduje takve sisteme.
„Vašington pokušava da stvori neravnotežu u nuklearnom oružju. Jedino što obuzdava SAD su uspesi Rusije u pravljenu novih sistema naoružanja koji su deo nuklearne trijade, uključujući hipersonični blok 'Avangard' i rakete RS-28 'Sarmat'“, zaključuje Leonkov.
Podsetimo, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države u vojnoj sferi računaju na devalvaciju ruskog nuklearnog potencijala odvraćanja, dok istovremeno razvijaju svoje vojno-kosmičke mogućnosti i prave nenuklearno naoružanje za brz i veoma precizan napad.
Ona je podsetila da su Sjedinjene Američke Države jednostrano napustile Sporazum o protivraketnoj odbrani i od tada je Vašington počeo da raspoređuje širom sveta globalni sistem protivraketne odbrane koji se sastoji od mobilnog i stacionarnog protivraketnog oružja.
Prema njenim rečima, pokušaji američke vlade da predstave globalni sistem kao odbrambeni projekat „nisu ništa više od dimne zavese“. Zaharova je uverena da Vašington želi da stekne prednost time što će prvi moći da izvede nuklearni napad.
Pre toga je agencija „Blumberg“ saopštila da Pentagon planira da izdvoji skoro 18 milijardi dolara za razvoj, proizvodnju i održavanje raketnih presretača iz Severne Koreje ili Irana, što će biti prva velika odbrambena nabavka administracije predsednika Džoa Bajdena.
Bela kuća planira da napravi 31 presretač, uključujući deset koji su planirani za testiranje. Oni će se nalaziti u bazama na Aljasci, a svaki će koštati približno 498 miliona dolara.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala