Rusija: SAD prećutkuju planove o raspoređivanju novog nuklearnog oružja

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države prećutkuju o sopstvenim planovima za razmeštanje novog nuklearnog naoružanja i činjenicu da se vojno-strateška infrastruktura NATO-a približava ruskim granicama, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije na izveštaj američkog Stejt departmenta o sporazumu u oblasti kontrole naoružanja.

„Pristup problemu nestrateškog nuklearnog oružja izgleda vrlo cinično. Ozbiljna analiza situacije u ovoj oblasti nesavesno se zamenjuje pokušajima da se okrivi Rusija, koja je dosledno držala svo nestrateško nuklearno oružje neraspoređeno na nacionalnoj teritoriji, odstupa od dobrovoljnih ‘predsedničkih inicijativa’ 1991-92. godine“, napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru na izveštaj Stejt departmenta od 15. aprila „O poštovanju i sprovođenju sporazuma i obaveza u oblasti kontrole naoružanja, neširenja i razoružanja“.

U komentaru se napominje da Vašington takve primedbe dozvoljava „dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uvežbavaju veštine korišćenja američkog nestrateškog nuklearnog oružja raspoređenog u Evropi u okviru takozvanih „zajedničkih nuklearnih misija“ NATO-a, što direktno protivreči pravno obavezujućim zahtevima osnovnog za arhitekturu u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“.

„Istovremeno se prećutkuju tektonski pomaci u oblasti evropske bezbednosti izazvani približavanjem vojno-strateške infrastrukture NATO-a prema ruskim granicama, kao i sopstveni planovi SAD za razmeštanje novog nuklearnog oružja suprotno gore pomenutim ‘predsedničkim inicijativama’“, naglasilo je Ministarstvo.

Zaharova je dodala i da Sjedinjene Američke Države apsolutno neosnovano optužuju Rusiju za nepoštovanje moratorijuma na nuklearne probe.

Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
„Politiko“: Amerika stavila vojsku u Evropi u maksimalnu borbenu pripravnost zbog Rusije

Prema njenim rečima, „odsustvo bilo kakvog uverljivog dokaza u ovom dokumentu, širenje otvoreno lažnih optužbi i prećutkivanje problema sa poštovanjem odredbi ugovora i sporazuma u ​​oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja upravo od strane Vašingtona, klasifikuju ga kao informacioni šum“.

„Ništa osim nedoumice ne mogu da izazovu delovi iz izveštaja o navodnoj ‘strogoj primeni’ Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja od strane Vašingtona, apsolutno neosnovane optužbe da Rusija ne poštuje moratorijum na nuklearna ispitivanja“, naglasila je Zaharova.

Osim toga, rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je stereotipnim optužbe na račun Rusije za navodno kršenje Sporazuma o otvorenom nebu, koji „kako se sada može videti, imaju za cilj isključivo da prikriju svoje destruktivne radnje u vezi sa sporazumom“.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. Kao razlog za povlačenje iz Sporazuma Vašington je naveo „višestruka kršenja od strane Rusije“. SAD, između ostalog, optužuju Moskvu da koristi Sporazum kao instrument „vojne prinude“. Rusija je više puta negirala američke optužbe o kršenju Sporazuma.   

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 15. januara da je Rusija pokrenula proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala