„Politiko“: Amerika stavila vojsku u Evropi u maksimalnu borbenu pripravnost zbog Rusije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Evropska komanda Oružanih snaga SAD (EUKOM) stavila je vojsku u maksimalnu borbenu pripravnost zbog premeštanja ruskih trupa, piše portal „Politiko“.

U članku se navodi da je tome doprinelo nekoliko događaja koji su se odigrali ove sedmice. Reč je o eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine, jačanje vojne moći Rusije duž granice, kao i izranjanje tri ruske nuklearne podmornice na Arktiku.

„To je nova demonstracija moći u arktičkom regionu. Američke Oružane snage tek treba da dostignu taj nivo“, konstatuje autor članka.

Predstavnik EUKOM-a Vedi Snajder je odbila da detaljno govori o nivoima borbene gotovosti trupa, pozivajući se na zahteve operativne bezbednosti. Istovremeno je dodala da Evropska komanda Oružanih snaga SAD u Evropi „veoma pažljivo prati situaciju“.

Rusija poslednjih godina ukazuje na neviđenu aktivnost NATO-a u blizini svojih granica. Ranije su u Crnom moru održane vojne vežbe „Morski štit 21“ (Sea Shield 21) pod rukovodstvom Rumunije. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je jačanje prisustva NATO-a u regionu „jasan signal“ Moskvi. Oružane snage Ukrajine takođe su organizovale vojne vežbe u blizini Krima, tokom kojih su upotrebile i višecevne bacače raketa „Smerč“.

Pročitajte još.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala