Češki tužilac: Moguće je da „slučaj Vrbjetice“ bude obustavljen

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaČeški premijer: Ne raduje nas ovakva situacija sa Rusijom, ali odgovor je morao da usledi
Češki premijer: Ne raduje nas ovakva situacija sa Rusijom, ali odgovor je morao da usledi - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Pratite nas
Glavni tužilac Češke Pavel Zeman izjavio je da se ne sme isključiti mogućnost da „slučaj Vrbjetice“ bude obustavljen ukoliko ne bude moguće saslušati osumnjičene ili obezbediti njihovo prisustvo.
Podsetimo, Češka je nedavno optužila Rusiju da je 2014. bila umešana u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice. Među osumnjičenima su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, za kojima je London raspisao poternicu u slučaju trovanja bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja.
Prag je proterao 18 ruskih diplomata, na šta je Rusija recipročno reagovala. Sa Češkom su se solidarisale Slovačka i baltičke zemlje.
Kremlj je ove optužbe nazvao nečuvenim i neosnovanim, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je situaciju kao „paradu ludila“.
Zastava Češke u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Jedna partija u velikoj igri: Šta se krije iza rušenja rusko-čeških odnosa?
U međuvremenu, predsednik Češke Miloš Zeman je izjavio da je moguće da je eksploziju mogla da izazove ljudska greška i pozvao vlasti da istraže tu opciju. Ministarka pravde iznela je tezu da postoji i treća verzija događaja, dok premijer Andrej Babiš insistira da postoji samo jedna verzija.
„Od početka tvrdim da istraga ima samo jednu verziju događaja i da se ne sme isključiti mogućnost da se krivični postupak završi odlaganjem ukoliko ne budemo u mogućnosti da saslušamo obojicu osumnjičenih ili da osiguramo njihovo prisustvo. Takva je zakonska procedura“, rekao je tužilac.
Prema njegovim rečima, građani Češke mogu da budu ponosni kako je razrešena situacija u vezi sa incidentom u mestu Vrbjetice.
„Mogu da kažem da se ponosim Češkom i načinom na koji se suočila sa situacijom, kako ju je razrešila“, rekao je tužilac.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala