Zaharova: Scenario isključenja Rusije iz SVIFT-a razmatra se hipotetički

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Scenario isključenja Moskve iz platnog sistema SVIFT za sada se razmatra hipotetički, ali je u Rusiji u toku međuresorni rad kako bi se smanjili rizici, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
„Scenario isključenja Rusije iz SVIFT-a za sada se hipotetički razmatra. Ipak, u toku je međuresorni rad na smanjenju rizika i ekonomske štete od ograničenja pristupa naše zemlje uobičajenim međunarodnim finansijskim instrumentima i mehanizmima plaćanja“, rekla je Zaharova u intervjuu za „RT“.
Ona je kao primer alternative navela Sistem za transfer finansijskih poruka (SPFS).
„Trenutno se razmatraju mogućnosti povezivanja sa stranim pandanima – jedinstvenim područjem plaćanja u evrima (SEPA), iranskim SEPAM-om, kineskim CUP i CIPS“, dodala je portparolka.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Rusija o isključenju iz sistema SVIFT: Neka pokušaju
Istovremeno, Zaharova je izjavila da postupci Vašingtona povećavaju sumnju u pouzdanost dolarskih transakcija. Prema njenim rečima, u takvim uslovima zadatak jačanja nezavisnosti i stabilnosti finansijskog sistema svake države kao odgovor na spoljne pretnje postaje sve prioritetniji.
S tim u vezi, ona je podsetila da je diskusija o potrebi smanjenja zavisnosti od dolara kao vodeće svetske valute pitanje koje je prisutno bar poslednjih 10 godina.
„Potresi na američkom finansijskom tržištu i svetska ekonomska kriza koja je usledila, pogoršali su problem ranjivosti globalne ekonomije od dominacije dolara i doveli u pitanje stabilnost svetskog monetarnog sistema zasnovanog na liderstvu jedne nacionalne valutne jedinice“, dodala je portparolka.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta. U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada.  
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala