Rusija o isključenju iz sistema SVIFT: Neka pokušaju

© Foto : Facebook / SWIFT CommunityUdruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT)
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Moskva će odgovoriti u slučaju realizacije pretnji da se Rusija isključi iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, rekao je direktor Odeljenja za međunarodnu informacionu bezbednost Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Krutski.
„Neka pokušaju. Naš oklopni voz stoji na rezervnom putu, potpuno smo sigurni u našu snagu, moć i uzvratnu reakciju, bez sumnje, stoga i osećamo sigurnost. I činjenica da se te akcije ne preduzimaju samo je dokaz da smo tokom poslednjih godina za vreme mandata predsednika Vladimira Putina učvrstili našu odbrambenu sposobnost. I ne mislim da bi neko želeo da rizikuje. Smatram da u svetu ne postoje kamikaze“, rekao je Krutski, odgovarajući na pitanje kako će Rusija reagovati na takve pokušaje.

Prema njegovim rečima, sada u svetu počinje da preovladava težnja ka pregovorima i pronalasku kompromisnih rešenja.

„Pošto su te informacione tehnologije sada toliko moćne, i poslovni krugovi, i političari, ako su razumni, zainteresovani su za formulisanje određenih pravila odgovornog ponašanja svih igrača u toj sferi“, zaključio je on.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Pankin rekao da u Rusiji ne isključuju mogućnost formiranja alternativnog SVIFT sistema na novoj tehnološkoj osnovi. Prema njegovim rečima, razvoj alternativnih SVIFT sistema, tehnološki razvijenijih i koji ne pretenduju na monopolizaciju te sfere, nije samo „reakcija na aktuelnu geopolitičku stvarnost, nego i odgovor na potrebu modernizacije metoda za plaćanje s obzirom na savremena napredna dostignuća u digitalnoj sferi“.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala