Ni autonomija za sever Kosova ni distrikt za severnu Mitrovicu ne smeju da budu zamena za ZSO

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKISrbin sa zastavom Srbije na KiM, 17. februara 2008. godine - arhivska fotografija
Srbin sa zastavom Srbije na KiM, 17. februara 2008. godine - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Autonomija za Srbe na severu Kosova i Metohije koja se pominje u takozvanom kosovskom „non pejperu“, kao ni distrikt za sever Mitrovice ne bi trebalo da bude zamena za Zajednicu Srpskih opština. U suštini sadržaj ovog papira je Ahtisari plus, kaže za Sputnjik Zoran Anđelković nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije.
Anđelković smatra da je u toku sinhronizovana akcija bosanskog i kosovskog „non pejpera“ jer se u oba pominje ono što Srbija želi da čuje – Republika Srpska postaje deo Srbije, gde se očekivali da će Srbija da proguta taj mamac i da žrtvuje Kosovo,  kao što sada očekuju da će „autonomija za Srbe na severu“ biti dovoljna da Beograd prizna Kosovo – što se neće desiti.

„Non pejper“ ili Ahtisari plus? 

„Ovo što je stiglo sa Kosova možemo slobodno nazvati Ahtisari plus jer priča oko severa Kosova je pre nekoliko godina bila već na stolu, gde su se već pominjala ta 72 sela u radijusu Zvečan –Leposavić –Zubin Potok. Severna Mitrovica i tada je bila predviđena kao neka ekonomska zona, uz južnu Mitrovicu, ne doduše javno, ali o tome se pričalo u diplomatskim krugovima“, podseća Anđelković. 
CC BY 3.0 / Varjačić Vladimir / Oblasti na Kosovu i Metohiji u kojima većinski žive Srbi a koje bi trebalo da uđu u sastav ZSO (plava boja)
Oblasti na Kosovu i Metohiji u kojima većinski žive Srbi a koje bi trebalo da uđu u sastav ZSO (plava boja) - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Oblasti na Kosovu i Metohiji u kojima većinski žive Srbi a koje bi trebalo da uđu u sastav ZSO (plava boja)
Dakle ovo su priče koje su svojevremeno bile vezane za razgraničenje o kome se pre par godina govorilo, iako je u prvom „non pejperu“ govoreno da nema promena granica.
„Severna Mitrovica koji je označena kao ekonomska zona u stvari treba da bude neka vrsta distrikta. Jedino novo je status Srpske pravoslavne crkve o čemu mi govorimo već neko vreme - i to jeste novo. Naravno, u tom, da kažem dokumentu bez zaglavlja, se ne pominje šta će se desiti sa ostalim sporazumima koji su potpisani i koji treba da se realizuju kao što je Vašingtonski i Briselski sporazum, sporazum o Gazivodama, Mini Šengen,“ kaže sagovornik Sputnjika.

ZSO ne može da se izbegne

Po njegovim rečima, i da sever zaista dobije autonomiju a Mitrovica status distrikta ZSO bi morala da bude formirana jer postavlja se pitanje šta sa srpskim opštinama južno od Ibra? Kako će one biti umrežene ako ne bude ZSO“, pita Anđelković.
„Naravno da je distrikt nešto više nego ZSO, ali podrazumeva se kada se sever Kosova pominje u „non pejperu“ da ZSO ostaje jer time se ne poništava potpisano u Briselu  
Anđelković kaže da je jasno da Rezolucija 1244 postoji, ali kako će se konfigurisati prostor Kosova i Metohije je pitanje razgovora i dijaloga jer oni zbog toga i postoje.
Inače bivši kosovski ministra Bedžet Pacoli pre pet godina je među prvima pomenuo da lično ne vidi šanse za političko rešenje kosovskog pitanja i da veruje u ekonomsko rešenje za koje obe strane imaju interesa.
On je tada rekao da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala