Nemački ekolozi ratuju protiv „Severnog toka 2“: Nova tužba protiv izgradnje gasovoda

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna"
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Nemačka ekološka organizacija „Nabu“ podnela je tužbu protiv dozvole koju je izdala Federalna pomorska i hidrografska agencija (BHS) za izgradnju „Severnog toka 2“.
„Tužba se odnosi na deo gasovoda koji još uvek nije završen u isključivoj ekonomskoj zoni Nemačke“, navedeno je u saopštenju pres-službe organizacije.
Tom koraku je prethodila procedura izražavanja protesta, koja je počela 2018. godine, a poslednji put je proširena u martu 2021. godine.
„BSH je odbacilo taj protest 1. aprila ove godine. Stoga je jedini način da se ograniči šteta Baltičkom moru – tužba. Radovi na nemačkoj deonici za sada nisu dozvoljeni zbog podnete žalbe“, navodi „Nabu“.
Brod za polaganje cevi gasovoda Soliter  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2021
Nemački ekolozi usporavaju „Severni tok 2“
Nemački ekolozi smatraju da „Severni tok 2“ direktno uništava stanište na morskom dnu na području većem od 16 fudbalskih terena, a ukupna zona uticaja je preko 10 puta veća. Prema mišljenju specijalista organizacije, takvo mešanje u ekosistem „pre svega treba nadoknaditi kompenzacionim merama“.
„Osim toga, postaje sve aktuelnije pitanje da li nam je uopšte potreban taj gasovod“, navedeno je u saopštenju.
Ekolozi smatraju da je u pitanju zastarela infrastruktura neobnovljive energije koja „ugrožava energetsku tranziciju“.
Podsetimo, ranije je nemačka organizacija za zaštitu životne sredine „Deutsche Umwelthilfe“ saopštila da se obratila hamburškom sudu sa zahtevom da se poništi odluka regulatora koji je prethodno izdao dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“ u vodama Nemačke.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala