Nemačka: Sastanak G7 — prva prilika za produbljivanje dijaloga nakon smene vlasti u SAD

© AFP 2023 / ODD ANDERSENNemački šef diplomatije Hajko Mas
Nemački šef diplomatije Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Sastanak ministara inostranih poslova G7 u Londonu pružiće prvu priliku za produbljivanje strateškog dijaloga nakon dolaska administracije Džoa Bajdena na vlast u SAD, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.
„Grupa G7 je ponovo oživela“, rekao je Mas.
On je naglasio da će to biti prvi sastanak ministara spoljnih poslova G7 u poslednje tri godine.
„I to je odavno trebalo da se organizuje, jer svet nije tri godine stajao u mestu. Oni koji žele da obnove globalni poredak u skladu sa svojim vrednostima, nisu čekali nas. U celom svetu autoritarne države pokušavaju da nas zavade kako bi kršenje pravila postalo uobičajeno, bilo to u Indo-pacifičkom regionu, Latinskoj Americi ili Istočnoj Evropi“, izjavio je ministar.
Britanska i engleska zastava ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
G7 smišljaju strategiju za obuzdavanje ruske „propagande i dezinformacija“
Kako je rekao, „važno je da ponovo jednoglasno i ubedljivo suprotstavimo tome naše vrednosti demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i svetskog poretka zasnovanog na pravilima“.
„London je prva prilika za produbljenu stratešku razmenu mišljenja od kada je Bajdenova administracija počela sa radom. Želimo da iskoristimo tu šansu“, zaključio je Mas.
Podsetimo, sastanak šefova diplomatija G7 će biti održan 3-5. maja u Londonu. Na sastanak su pozvani, pored diplomata Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, SAD, Francuske i Japana, još i predstavnici EU, Australije, Indije, Južne Koreje i Južnoafričke republike, kao i generalni sekretar Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) Lim Džok Hoj.
Ranije je američki lider Džo Bajden optužio Rusiju za napade na demokratiju, a predsednika Vladimira Putina za pokušaj da potkopa partnerstvo SAD i Evrope. Kasnije je Bela kuća saopštila da Bajden, za razliku od svog prethodnika, neće pozivati Rusiju na samite G7
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala