G7 smišljaju strategiju za obuzdavanje ruske „propagande i dezinformacija“

© AP Photo / Thanassis StavrakisBritanska i engleska zastava ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu
Britanska i engleska zastava ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Države G7 će razmotriti mogućnost stvaranja kolektivnih mehanizama brzog reagovanja za obuzdavanje ruske „propagande i dezinformacije“, izjavio je u intervjuu „Rojtersu“ šef britanske diplomatije Velike Britanije Dominik Rab.
Prema njegovim rečima, Ujedinjeno Kraljevstvo koje ove godine predsedava savezom nada se da će ubediti partnere u potrebu pokretanja mehanizama brzog reagovanja koje bi bilo usmereno na razbijanje dezinformacija koje, navodno, Rusija širi.
„Kada vidimo laž, propagandu i lažne vesti, treba da reagujemo na to, ne pojedinačno, već svi zajedno, kako bismo negirali (dezinformacije) i saopštili svojim građanima istinu, kao i građanima Rusije, Kine i celog sveta“, naglasio je šef britanskog spoljnopolitičkog resora.
Rab tvrdi da Rusija i Kina svojim akcijama u medijskom prostoru „pokušavaju da seju nepoverenje“ prema vladama zapadnih država, a kao primer je naveo, navodno, dezinformaciju o mešanju u izbore i o vakcinama protiv virusa korona. Ruske vlasti su više puta skretale pažnju na neosnovanost ovih optužbi.
Podsetimo, sastanak šefova diplomatija G7 će biti održan 3-5. maja u Londonu. Na sastanak su pozvani, pored diplomata Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, SAD, Francuske i Japana, još i predstavnici EU, Australije, Indije, Južne Koreje i Južnoafričke republike, kao i generalni sekretar Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) Lim Džok Hoj.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala