Solarna oluja mogla bi da pogodi Zemlju

© NASASolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Solarna oluja koja putuje brzinom većom od 500 kilometara u sekundi trebalo bi našu planetu da pogodi danas i mogla bi da utiče na Zemljinu satelitsku tehnologiju.
U ekvatorijalnom regionu sunčeve atmosfere pojavila se rupa koja izbacuje solarne čestice, naveli su istraživači. A Zemlja se nalazi na direktnom putu strujanja tih čestica. Kategorizovana je kao oluja koja može dovesti do „slabih fluktuacija električne mreže“ i imati „manji uticaj na satelitske operacije“. Iako je ova solarna oluja prilično mala, stručnjaci koji upozoravaju na solarne oluje kažu da je pitanje vremena kada će nas pogoditi neka od velikih oluja.
© NASA/SDOSolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Solarna oluja
Sunce često ispušta bleskove koji zauzvrat izbacuju energiju u svemir. Neki od ovih solarnih bleskova mogu pogoditi Zemlju, ali uglavnom su bezopasne za našu planetu. Međutim, Sunce može da oslobodi toliko snažne bleskove da mogu da osakate Zemljinu tehnologiju.
Prethodne studije su otkrile da Sunce u proseku oslobađa ekstremni blesak svakih 25 godina, a poslednja koja je pogodila Zemlju desila se 1989. godine.
Ova oluja zabeležila je nestanak struje u Kvebeku u Kanadi, jer su provodne stene na Zemlji  prenele višak energije iz magnetnog polja i uvukle je u nacionalnu mrežu.
Povrh toga, jaka sunčeva oluja može da sruši satelitske sisteme, jer bombardovanje solarnih čestica može proširiti Zemljinu magnetosferu, otežavajući satelitskim signalima proboj, piše „Ekspres“.
Iako je nemoguće predvideti kada i gde bi mogla da pogodi ogromna solarna oluja, svakako je neizbežna.
Zbog toga, stručnjaci apeluju da se bolje pripremimo za ekstremne svemirske događaje i upozoravaju da bi šteta mogla da se računa u bilionima i da izazove opštu paniku.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala