Na Vaskrs u Borovu „Ubij Srbina“ - plod politike pothranjivanja ustaštva

© Tanjug / Tanja ValičHrvati na obeležavanju godišnjice akcije "Oluja"
Hrvati na obeležavanju godišnjice akcije Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Skandal koji se na Vaskrs dogodio u Borovu nastanjenom najvećim delom  srpskim stanovništvom, kada je grupa muškaraca išla ulicama vičući "Ubij Srbina", plod je dnevne politike u Hrvatskoj koja pothranjuje ustaštvo na otvoren način, smatra predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih na prostoru bivšeJugoslavije, Dušan Čelić.
„Ubij Srbina“, "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati", orilo se na Vaskrs ulicama Borova gde  90 odsto stanovništva čine Srbi. Uzvikivalo ih je više od 20 muškaraca koji su, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, pripadnici navijačke grupe Bed blu bojsi. Snimak o tome je objavila Opština Borovo.

Hrvatska politika pothranjivanja ustaštva

Koliko god da je hrvatska vlada osudila događaj u Borovu, po oceni Čelića, on je upravo plod dnevne politike u Hrvatskoj koja pothranjuje ustaštvo na jedan ne više ni perfidan nego gotovo otvoren način prilikom zvaničnih državnih proslava kako akcije „Oluja“, tako i „Bljesak“.
On podseća da je samo dan ranije državni vrh Hrvatske obeležio godišnjicu akcije „Bljesak“ kojom je pre 26 godina za 36 sati proterano 15.000 Srba iz svojih kuća, a ubijeno njih 283, većinom civila, od kojih 55 žena i 11 dece.
„Kada se u protokolima obeležavanja nigde ne nađe ni jedno slovo, ni jedna reč da postoje stotine srpskih žrtava pa i u akciji Bljesak, među kojima su i žene i deca, i kada se slave branitelji koji su valjda branili Zapadnu Slavoniju od svojih komšija Srba, građana Hrvatske, a da u toj nazovi odbrani su počinili na desetine ratnih zločina i krivičnih dela, da niko do danas za to nije odgovarao, da se na komemoracijama ne pominje činjenica da su počinjeni ratni zločini nad Srbima, onda je jasno da je ovo što se događa u Borovu predstavlja samo plod jedne takve politike“, kaže Čelić za Sputnjik.
On nije optimista da bi u dogledno vreme po tom pitanju moglo nešto da se promeni.
„Hrvatsko društvo ni danas posle 26 godina ne pokazuje da ima snage u sebi da napravi otklon od onoga što je zločinačka priroda tih akcija i da napravi otklon od jedne ustaške ideologije koja je, baš zato što se pothranjuje, danas očigledno živa u Hrvatskoj“, kaže ovaj profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Hrvatska nema snage za suočavanje sa prošlošću

Zato što, po njegovoj oceni, hrvatsko društvo nema snage za suočavanje sa prošlošću, mišljenja je da ćemo to čemu danas svedočimo u Borovu, ali i ne samo u njemu, svedočiti i u narednom periodu.
Ne samo da nisu spremni da se suoče sa počinjenim zločinima, nego bi da ih koliko god mogu i dalje prećutkuju. O tome, kako ističe, najbolje govori to što odbijaju da ekshumiraju poznata grobna mesta kako javnost ne bi shvatila da je reč o masovnim zločinima nad Srbima.
„Ako nemate ekshumacije onda nemate ni zločina. Svi mi znamo da su se zločini događali i zbog toga su te ekshumacije strogo kontrolisane. Ono što je poražavajuće i pre svega civilizacijski nemoralno to je da se zna, da su poznata grobišta i grobna mesta, a da Hrvatska ne želi da ih ekshumira, ili to čini na kašičicu. Godišnje taj broj bude ispod desetak, nikako više, nikako masovne ekshumacije kako se ne bi pokazalo i privukla medijska pažnja pre svega zapadnog sveta",  kaže predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije.

Diskriminisani i mrtvi Srbi

© Tanjug / ZORAN ZESTICU Beogradu odata počast stradalima u operaciji "Bljesak"
U Beogradu odata počast stradalima u operaciji Bljesak - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
U Beogradu odata počast stradalima u operaciji "Bljesak"
Tako su, dodaje on, pored preostalih Srba u Hrvatskoj koji na svojoj koži svedoče diskriminaciju, diskriminisani i oni koji već 26 godina nisu živi.
On ne vidi da bi Zapad mogao da pomogne ni kada su u pitanju ekshumacije, kako bi porodice žrtava dostojno sahranile posmrtne ostatke svojih mrtvih.
Čelić je uveren da je centrima moći na Zapadu dobro poznato šta se u Hrvatskoj događalo pre 25 godina, tim pre što je  kada su u pitanju i „Oluja“ i „Bljesak“, reč o napadima na teritoriju koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.
"Potpuno je jasno da je akcija „Oluja" bila izvođena u sadejstvu sa snagama NATO-a. Zato Zapadu i nije stalo do pune ili prave istine, jer je dobrim delom bio u to umešan, dajući hrvatskoj paravojsci logistiku, ali i borbena sredstva".
On smatra da je iluzorno očekivati od Zapada ne da stane na stranu Srba, nego da naprosto stane na stranu pravde.
"Bez obzira na ukazivanje mnogobrojnih srpskih organizacija zapadnom svetu i predočavanje dokaza, do dana današnjeg ta mantra o Srbima kao o zločincima nije razbijena upravo zato što se sa tom mantrom krenulo još 1990. godine da bi se razbila zajednička država Jugoslavija“, zaključio je Čelić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala