Kako je Britanija nadmudrila Evropu u ratu za vakcine: Procurili detalji tajnih dogovora

© AP Photo / Gareth FullerVakcina protiv korone kompanije „AstraZeneka“
Vakcina protiv korone kompanije „AstraZeneka“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Velika Britanija je nadmudrila Evropsku uniju u „ratu za vakcine“ i omogućila njihov izvoz uprkos protivljenju Brisela, koji se suočavao sa nestašicom, tvrde britanski mediji.
Britanske vlasti tajno su dozvolile korištenje britanskog lanca snabdevanja vakcinom „Astra zeneka“ za Australiju, a zauzvrat dobili milione doza vakcina iste kompanije iz Indije, objavio je „Dejli telegraf“.
Vakcina Astra Zeneka - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
EU pokrenula pravni postupak protiv „Astra zeneke“, „Astra zeneka“: Branićemo se na sudu
Više izvora listu je potvrdilo da je „Astra zeneka“, britansko-švedska farmaceutska kompanija, dobila mogućnost korištenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717.000 doza vakcine namenjenih Australiji. Najmanje dve isporuke obavljene su u februaru i martu, u periodu kada je Brisel počeo da uvodi strože kontrole proizvođača vakcina i tražio da Velika Britanija preraspodeli deo svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza „Astra zeneke“ u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima u isporuci dogovorenih količina vakcine tog proizvođača.
Britanska vlada je odbacivala takve zahteve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Brisel insistirao da u ugovorima EU s „Astra zenekom“ izričito stoji da u Uniju moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.
Uprkos tome, otkrivaju novinari „Telegrafa“, „Astra zeneka“ je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da vakcinu umesto u EU izveze u Australiju. U zamenu za tu „uslugu“, Britanci su dobili pristup za oko deset miliona doza vakcine koje je proizveo indijski „Serum institut“, najveći svetski proizvođač vakcina koji proizvodi velike količine doza za „Astra zeneku“.
„Dejli telegraf“ objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rešenjem jer se kompanija obavezala da nadoknadi bilo koji eventualni manjak vakcina, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobija potrebne vakcine. Velika Britanija je od „Astra zeneke“ naručila oko 100 miliona doza, a u martu je u tu zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. Međutim, pitanje je hoće li se snabdevanje vakcinom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom, te beleži više od 400.000 novozaraženih dnevno.
© REUTERS / DANISH SIDDIQUIVirus korona u Indiji
Virus korona u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Virus korona u Indiji
Indija se suočava sa velikim talasom virusa korona, pa je neizvesno da li će se snabdevanje vakcinom iz te zemlje nastaviti
„Telegraf“ ističe kako nije poznato da li je Australija jedina svetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, dodajući kako obe države odbijaju da službeno komentarišu priču pod izgovorom da se radi o „vrlo osetljivoj temi“. Ipak, premijer Boris Džonson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna da podeli svoje viškove sa „Kovaksom“, sistemom koji pomaže siromašnijim zemljama da dođu do vakcina.
Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza cepiva različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za celokupnu populaciju. Ali, može se očekivati da će praksa tajnih dogovora s Australijom da razbesni Evropsku komisiju, koja je nedavno podnela tužbu protiv „Astra zeneke“ zbog kašnjenja s isporukom vakcina, tvrdeći da se radi o kršenju potpisanog ugovora. Farmaceutska kompanija to demantira, navodeći kako u ugovoru stoji da će se „dobro potruditi“ da ispune zahteve.
Advokati Evropske unije u sredu su ponovili svoje zahteve tražeći da „Astra zeneka“ počne da izvozi vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji širom Evrope. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati te obaveze, „Astra zeneka“ tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.
Vakcina i dolari - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2021
Počela bespoštedna bitka: Prvi svetski rat za – vakcine
„Telegraf“ ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. aprila, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvestio australijski „Sidnej morning herald“. Prva pošiljka došla je vazdušnim putem 29. februara, a nakon tih 300.000 doza, stigao je i ostatak avionom „Emirejtsa“.
Podsećaju kako je do isporuke došlo nedeljama nakon što je Evropska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz vakcina proizvedenih u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao „Astra zeneku“ i njen zahtev da isporuči 250.000 doza cepiva iz Italije Australiji.
„Astra zeneka“ odbila je da komentariše sve navode. Predstavnik za štampu britanske vlade rekao je da je proizvodnja vakcina jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.
„Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i „Astra zeneke“ su poslovna tajna“, pojasnio je, prenosi Jutarnji list.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala