Kako je „Čelična lejdi“ zapravo rešila problem i zašto postoji osnov za teoriju zavere? /video/

© AP Photo / Suzanne VlamisBivša britanska premijerka Margaret Tačer
Bivša britanska premijerka Margaret Tačer - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Način na koji je predstavljena ideja o fudbalskoj Superligi je katastrofalan, ali bi UEFA kao pobednik „rata“ trebalo da racionalno shvati upućene poruke, rekao je za Sputnjik sport Zoran Avramović, ekspert za marketing u fudbalu.
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Ko je naveo Abramoviča da pokrene „rusku revoluciju“?
Sve je poteklo iz Španije i Italije, ali se slomilo u Engleskoj, na šta je, kao nekada njegova slavna prethodnica Margaret Tačer, veliki uticaj imao premijer Boris Džonson, zapretivši klubovima koji se odmetnu da će snositi ozbiljne posledice.
Prvi je to shvatio Roman Abramovič, ruski milijarder i vlasnik Čelsija, ispred čijeg stadiona su se okupili brojni navijači, besni zbog činjenice da je njihov klub pristao da bude deo projekta. 
Ideja o Superligi evropskih klubova je umalo srušila Evropu, u sve je bila upletena politika, zajedno sa krupnim kapitalom, ali je zasad taj koncept odbačen – sve do nekog novog momenta, za koga će, ukazuje naš sagovornik, biti realnih razloga.
„Ako je htelo da se vidi, pre mesec dana je objavljeno istraživanje u devet najvećih zemalja, u kojima se igra fudbal, gde je navedeno da nova generacija dece, generacija Z, ne prepoznaje fudbal kao nešto gde vidi sebe, čak ni kao pratioce toga. Fudbal nije ni među deset sportova na toj listi, od nama bliskih tu je jedino košarka“, naveo je Avramović gostujući u emisiji „Miljanov korner“.
Vlasnik Juventusa Andrea Anjeli - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Zabio je kumu „nož u leđa“ i – prevario se!
Kako ističe, novoj generaciji je stalo da komunicira sa sportom, te podseća na izjavu prvog čoveka Juventusa Andree Anjelija.
„On je naveo da se ne plaši fudbalske konkurencije, već da se plaši industrije video-igara, uz koju deca žele da provode vreme. Uz to, istraživanje je ukazalo na to da deca više nisu lojalna klubovima, nego velikim imenima“.
To je, prema njegovim rečima, navelo čelnike najpopularnijih klubova sveta da pokušaju da „izmisle“ nešto novo.
„Pomalo su se zaigrali i prešli, ali – gledao sam kadrove navijača koji su demonstrirali ispred stadiona. Tu nema onih u uzrastu od 16 do 20 godina, a nisam siguran ni da ti navijači koji su bili tamo imaju novac za karte na tim stadionima“.
Avramović apostrofira i kako su se stvari menjale u Engleskoj, te na koji način je fudbal postao industrija.
„Engleska je bila sinonim za huliganizam, karta je nekada bila četiri, pet funti, koliko je i pivo u pabu, stadioni su bili nekomforni, a nekadašnja premijerka Margaret Tačer nije rešila problem huliganizma zakonima ili teranjem u zatvor, već je država tada uložila ogroman novac u stadione, cena karata je dramatično skočila i huligani to nisu mogli da plate“.
UEFA je, bar deklarativno, iz rata izašla kao pobednik, ali...
„Kao pobednik... Oni moraju racionalno da shvate poruke koje su dobijali od Real Madrida i Juventusa i da vidimo taj novi koncept Lige šampiona. Prema ideji, doza sportske nezvesnosti će biti mnogo manja, a niko se ne bavi time“.
Naš sagovornik, sa druge strane, kritikuje i incijatore ideje o Superligi.
„To je najveća marketinška katastrofa, počinjem da sumnjam da su oni to namerno uradili, toliko diletantizma i odsustva osećaja za tajming, toliko nepoznavanja duha navijača, činjenice koliko je fudbal važan za politiku i političare, naročito u zemljama koje su u krizi. Bio sam jako iznenađen i počinjem da razmišljam o teoriji zavere, da nisu oni to uradili svesno, da pokažu u narednom periodu koliko je fudbal u opasnosti...“, istakao je Avramović.
► Razlog za „revoluciju“ – čuvena replika iz filma Emira Kusturice
► Đokovićev „saborac“ pokušao da podrži narod, pa izazvao gnev – zbog licemerja
► Od „ruske revolucije“ profitirao je i britanski premijer /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala