Australija pooštrila mere: Građane na povratku iz Indije šalju u zatvor na 5 godina

© REUTERS / AMIT DAVERođaci preminulih od korone u Indiji
Rođaci preminulih od korone u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
U Australiji od ponedeljka važe nova pravila za sve građane koji su u Indiji poslednje dve nedelje, gde besni epidemija korona virusa.
Oni će dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javili su mediji.
Pravila koja zabranjuju ulazak u Australiju za putnike iz Indije, uključujući australijske državljane, stupaju na snagu u ponedeljak, a prva revizija biće 15. maja.
Australijski ministar zdravlja Greg Hant najavio je kasno u petak da će svako ko pokuša da zaobiđe nova pravila dobiti novčanu kaznu veću od 50.000 dolara, pet godina zatvora ili i jedno i drugo.
Oko 9.000 Australaca u Indiji prijavilo je da se žele vratiti.
Ministar zdravlja pozvao se na ovlašćenja iz Zakona o biološkoj sigurnosti kada je uveo nove mere, isti zakon koji je bio osnova za zatvaranje granica, piše „Gardijan“.
U subotu je australijski ministar finansija Još Fridenberg odbacio kritike da je „neodgovorno“ napustiti građane Australije u Indiji, u trenutku kada se zemlja suočava sa globalno rekordnim brojem novih infekcija, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključujući kiseonik.
„Preduzeli smo drastične mere kako bismo osigurali bezbednost građana, a ono što vidimo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i lekarski savet dat vladi je da uvede ove mere“, naveo je Fridenberg, prenosi B 92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala