Ko ima koristi, a ko najviše štete od obustave „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Poslanik ruske Dume Ruslan Baljbek uveren je da bi najviše štete od obustave gasovoda „Severni tok 2“ imali obični građani EU, dok njegov nemački kolega Valdemar Gerds ističe da bi korist od sankcija protiv Rusije, uključujući mere protiv gasovoda, imali samo oni koji žele da seju glad i pustoš.
„Drugo je pitanje kako će se ponašati evropski političari. Glasači to posmatraju zbunjeno, ne razumeju zašto bi oni iz svojih džepova plaćali nečije političke igre“, izjavio je Baljbek.

Podsetimo,Evropski parlament je ove nedelje u svojoj rezoluciji osudio nedavne vojne vežbe Rusije u blizini granica sa Ukrajinom, a takođe je pozdravio „uzdržani odgovor“ Kijeva. Pored toga, EP je predložio da se Rusija isključi iz sistema plaćanja SVIFT i da se ne uvozi njena nafta i gas „ako se agresija u Ukrajini nastavi“.

„Isključivanje iz sistema SVIFT i zabrana 'Severnog toka 2' nikome nisu od koristi, osim trećoj strani, koja želi da poseje haos, pustoš i glad“, izjavio je Gerdt.

Političar nije precizirao koga je imao u vidu pod „trećom stranom“.

On je naglasio da Evropski parlament nema ovlašćenje da zaustavi izgradnju rusog gasovoda ili da Rusiju isključi iz SVIFT sistema. Gerdt je dodao bi Nemačka, u slučaju blokade „Severnog toka 2“, morala da plati 12 milijardi evra kaznu i da hitno traži rešenje za energetski deficit, a to bi se, prema njegovom mišljenju, ozbiljno odrazilo na ekonomsku situaciju u zemlji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Putin: Oko „Severnog toka 2“ mnogo spekulacija, to je nelojalna konkurencija

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Protiv gasovoda je i Ukrajina jer strahuje da će time izgubiti ulogu koju ima kao država preko koje se odvija tranzit gasa u Evropu.

Prema podacima operatera „Nord strim 2 AG“ sa 31. martom ove godine završeno je 95 odsto gasovoda i ostalo je da se dovrši izgrdnja u dužini od 121 kilometar.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala